Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Trebuie să se termine odată cu aceste mizerii și Șantajuri!''

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 30 noiembrie 2009 Nr: 2917

Scatoalca prezidențială

de Octavian Andronic

Dacă tot sunt invocați la fiecare propoziție pe care o emite președintele în exercițiu, “mogulii” au decis să iasă la bătaie. Și au făcut-o într-un mod lipsit de orice echivoc. Prudentul Sorin Ovidiu Vântu a lăsat la o parte orice precauție și a declarat că în ultimii cinci ani am avut parte de “cea mai cretină conducere de stat”, în timp ce Patriciu, din a cărui memorie nu se șterge noaptea petrecută în arestul Parchetului, este de părere că “un scelerat nu mai poate fi președintele României”.

Și ca să dovedească acest lucru, pune în circulație un filmuleț, realizat în timpul campaniei electorale din 2004, de pe la Ploiești, în care candidatul (pe atunci primar general al Capitalei) îi arde o scatoalcă unui puști obraznic care lansa slogane neconforme cu programul Alianței (”Trăiască Iliescu!” – zice Patriciu, ca martor ocular și auditiv). Cameramanul care a filmat scena zice  că nu-și amintește gestul incriminat, însă acesta este cât se poate de clar: Băsescu îl plesnește pe puști șmecherește, privind în altă parte.

N-a fost, desigur, o lovitură care să-l dea peste cap pe acesta (se vede, dealtfel, că bătutul râde, ferindu-se) și nu despre asta este vorba. Desigur, adversarii președintelui speculează episodul dorind să arate națiunii pe cine vor unii să voteze: un om violent, care bate copii!

Fără îndoială, cazul care se face pe marginea acestei secvențe este disproporționat. Putea fi vorba, la urma-urmelor, de un gest aproape amical, ca un fel de bobârnac care vrea să spună: mai ține-ți gura, potaie mică pesedistă ce ești! Alta este, după mine, problema: modul cum reacționează Traian Băsescu, într-o situație neprevăzută. Luat prin surprindere de prezentarea secvenței într-o emisiune de televiziune la care era invitat, Băsescu nici nu a confirmat, nici nu a negat realitatea înregistrării.

 “Trebuie să o văd, înainte de a da o explicație” – a spus el, vizibil încurcat deși tocmai o vizionase,  încercând chiar să găsească un motiv: “Trebuie văzut, poate m-a înjurat, poate i-a vorbit urât femeii…”. Adică, dacă înjura sau vorbea urât, era cât se poate de firesc să fie plesnit. Abia după vreo două ore, timp în care a întors cazul pe toate fețele împreună cu echipa sa de campanie, a făcut o declarație publică în care, însă, n-a explicat în nici un fel episodul. Ne-a spus că iubește copiii, că nu și-a bătut niciodată fetele (nu le-o fi scăpat nici măcar o scatoalcă, pentru vreo obrăznicie?) și că…Patriciu a fost scutit de o datorie de 600 milioane de către Năstase. A mai spus ceva și de Ponta (acesta era în studio, la dezbaterea cazului) că i-a ținut copilul în brațe, despre campania tot mai murdară, dar nimic despre copilul de la Ploiești: l-a plesnit sau nu l-a plesnit? Secvența e reală sau e o făcătură?

Este, dealtfel, o tehnică utilizată frecvent de Traian Băsescu, aceea de a ocoli răspunsuri tranșante în chestiuni incomode și de a deturna discuția spre eternele sale obsesii: Vântu, Patriciu, Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc. Și alții…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie