„De aceea, vreau să se știe că resping categoric orice afirmație sau speculație că o instituție a statului român este implicată, sau poate fi implicată în fraudarea alegerilor. Niciodată până acum nu s-a pus problema fraudării alegerilor în România de către instituții ale statului”. (Traian Băsescu, octombrie 2009)
Cine striga, ca din gură de șarpe, în decembrie 2004, că alegerile prezidențiale vor fi fraudate de Năstase și ai lui? Cine a pus batista pe țambal după ce, în mod aproape miraculos, în după-amiaza turului 2, cei care au votat masiv pe listele suplimentare n-au avut decât un nume în gând? Și când avantajul de până la prânz al lui Năstase, semnalat de exit-poll, s-a metamorfozat într-o victorie pe ultimii metri a contracandidatului?
Politicienii au memorie scurtă și cred că toată lumea uită ce spun ei, imediat ce aceste opinii devin neconvenabile.
Stigmatizarea și „pedepsirea” lui Nica, pentru o simplă opinie (pe care acesta nu prea avea cum să o probeze) este definitorie din acest punct de vedere. După cum definitoriu este și principiul stalinist „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. În decembrie 2004, „autoritățile implicate în fraudarea alegerilor” erau altele decât cele din 2009. Ce nu se poate în 2009 era perfect posibil în 2004!
Este un silogism șchiop, de genul celor pe care le practică cu vădită plăcere președintele în exercițiu. Sunt foarte curios cum vor evolua opiniile sale democratice după moțiunea de cenzură și – mai ales – după un rezultat negativ (pentru sine) al scrutinului din decembrie (pentru că presupun că va intra în turul 2). Se va mai bate atunci cu pumnul în piept că sunt simple speculații, sau va striga, ca deobicei: „Săriți, hoții!”? Chiar dacă cel care le-a organizat a fost omul său, Blaga?
Fraudarea alegerilor este o temă indrăgită de perdanți, de cei care nu pot concepe că alții sunt mai buni, sau mai bine văzuți de alegători. Cu atât mai îndrăgită cu cât cred mai puțin în ea și în șansele ei de a le reda ceea ce cred că le-a fost răpit. Este doar un prilej de a-și spori notorietatea și de a se victimiza în ochii celor care mai cred în chestiile astea. Din câte-mi amintesc, o singură dată s-a întâmplat la noi ca învinsul să recunoască, sportiv, victoria învingătorului și să-l felicite, chiar dacă contre-coeur. S-a întâmplat în 1996, când Iliescu a acceptat decizia urnelor, deși avea semnale puternice ca aceasta nu a fost sută la sută corectă. În rest, scandaluri și amenințări . Cel mai violent a fost Vadim, în 2000, urmat de Băsescu în 2004 – dar înainte de rezultatul final.
Cum va fi în 2009? Personal, cred că scorul va fi strâns, mult mai strâns decât a fost în 2004, dacă se poate spune și așa. De ce? Pentru că miza pare să fie mai mare ca oricând și se vor pune în mișcare toate mijloacele posibile de înclinare a balanței – inclusiv cele violente. Iar învinsul va striga, cu siguranță, „hoții!”.