Ceea ce se întâmplã acum în fotbal poate sã semene cu situaþia de la Chiºinãu. O atmosferã tensionatã, prevestind revolta ºi – eventual – rãsturnarea de regim.
Mircea Sandu îmi evocã un nou soi de Voronin al fotbalului. Ca ºi liderul de la Chiºinãu, Sandu a profitat de neclaritãþile momentului ºi a pus mâna pe putere în fotbal, inventând o procedurã ad – hoc ºi constituindu-ºi o camarilã recunoscãtoare, conºtientã de faptul cã traiul sãu bun depinde de siguranþa liderului.
Mircea Sandu s-a împroprietãrit cu prestigiul fotbalistic adus de o generaþie de fotbaliºti de excepþie, generaþie al cãrei „vârf” a fost înregistrat la Sevilla. A reuºit chiar sã dea impresia cã cele câteva reuºite parþiale - calificãri la CE sau CM, ieºirea din grupe - s-ar datora mai degrabã conducerii sale înþelepte decât ultimelor zvâcniri ale generaþiei pierdute. Pe mãsurã ce calitatea submediocrã a fotbalului practicat în interior devenea tot mai evidentã, graþie mai ales amestecului aºa-ziºilor "oameni de fotbal" sau "finanþatori", care au reuºit sã capteze mare parte din atenþia publicului, viciile de fond ale administrãrii ºi oraganizãrii activitãþii competiþionale au ieºit la ivealã. Aranjamentle ºi blaturile, tot mai frecvente, au fost tolerate pe principiul "separaþiei puterilor" pânã la momentul în care justiþia a intervenit hotãrât. Arestãrile de ºefi de club ºi de arbitri demontreazã cã organismul fotbalului este grav atins de cancerul corupþiei.
Iar când organul cel mai afectat este corpul de arbitri, înseamnã cã nu mai e nicio speranþã de vindecare. E ca ºi cum ar fi arestat ministrul Justiþiei, iar ºeful Guvernului spune cã el n-are nicio treabã. ªi cam asta încearcã Mircea Sandu sã ne spunã. ÃŽn loc sã facã ceea ce orice „premier” ar face într-o astfel de situaþie: sã demisioneze!
Lumea fotbalului fierbe. Nemulþumiþii încep sã-ºi exprime frustrãrile. Contestaþiile încep sã curgã. Vom asista, probabil, la ieºiri în stradã ºi la demonstraþii. Mircea Sandu nu dispune, însã, precum Voronin, de un aparat represiv. Ceea ce mai poate face e sã-i "mituiascã" cu funcþii pe contestatari, pentru a rãmâne în cea mai mãnoasã funcþie. "Dictatorul" cu cea mai lungã domnie - ar face nu peste mult timp 20 de ani - n-are nici mãcar soluþia fugii cu elicopterul de pe acoperiºul FRF. S-ar putea sã sfârºeascã mandatul la zidul cine ºtie cãrui stadion, împroºcat de pietrele suporterilor radicali...