Zilele trecute, ªtirile PRO TV au rezervat un spaþiu larg crimei organizate. Tocmai fusese descoperit, la Snagov, cadavrul unui bãrbat, dupã toate aparenþele - victimã a unei rãfuieli de tip mafiot.
Existã deja o cazuisticã a faptelor de acest gen, care au debutat în 1992, în strada Precupeþii Vechi, cu împuºcarea ºoferului Andreescu ºi au continuat cu execuþiile lui Mihai Ionescu, din Oiþelor ºi, nu de mult, cu aceea a cuplului Puiu Tãnase - Nicu Pãmânt, la groapa de gunoi Giuleºti-Sârbi. Majoritatea cauzelor þin de împrumuturi cãmãtãreºti nerambursate, þepe, estorcãri ºi ºantaje. Sunt fapte ce se produc în interiorul unei lumi paralele, ca o consecinþã directã ºi imediatã a proliferãrii economici subterane. O economie care nu poate face împrumuturi la Bancorex ºi nici nu poate apela la AVAB pentru recuperarea creditelor neperformante. Aºa cun afirmam ºi în emisiunea în cauzã, crima organizatã este o afacere: se investesc bani împrumutaþi cu camãtã în operaþiuni ilicite, apte sã genereze beneficii considerabile, negrevate de nici un fel de taxe sau impozite cãtre stat. Mizele mari determinã mãsuri hotãrâte ºi tocmai de aceea crima devine un reper menit sã asigure corectitudinea tranzacþiilor, prin exemple radicale.
Prima concluzie care s-ar putea trage e una cinicã: n-au decât sã se omoare între ei! Scapã lumea de rãu. Un sistem democratic nu poate accepta însã dublul standard: unul pentru bandiþi ºi altul pentru oamenii cinstiþi. Sarcina poliþiei este de a se angaja într-o competiþie inegalã, cu resursele financiare ale lumii interlope, cu dotarea ei tehnicã ºi, nu în ultimul rând, cu „publicrelation"-ul ei. Pentru cã, trebuie sã recunoaºtem, iþele relaþiilor merg pânã la nivele greu de bãnuit. ªi trebuie sã acceptãm acest adevãr îngrijorãtor: nici o activitate ilegalã nu e posibilã fãrã „concursul" unor reprezentanþi corupþi ai autoritãþilor.
Ce e de fãcut? Fenomenul crimei organizate nu poate fi eradicat - ne-o dovedeºte situaþia din þãri cu economii puternice ºi democraþii consolidate. Dar poate fi limitat - doar o datã cu creºterea autoritãþii instituþiilor statului, strict dependentã de starea economicã ºi socialã generalã.