Niciodată parcă ceea ce generic s-a încetățenit ca "nepotism" nu a atins culmile din prezent.
Trăim o veritabilă epopee a promovării, pe cele mai nefirești filiere, în funcții de stat, plătite din bani publici, a nevestelor, amantelor, amanților fiilor, nepoților, cuscrilor, finilor, nașilor și altor categorii din încrengăturile familiare și de clan. Nu este o invenție a regimului democratic. Nepotismul s-a practicat și sub dicatatură, numai că atunci era mai atent controlat și - conform unui dicton clasic - "non licet bovis quod licet Jovis". Adică ceea ce era permis la "vârf", unde funcționa o legitimitate autoproclamată, nu era permis și la nivelurile intermediare. Ceaușescu și-a promovat nevasta și pe unul dintre fii în virtutea statutului său excepțional, care-i permitea aproape orice derogare. Erau însă, dacă vă aduceți aminte, ca interzise ca principii, coexistența soțului și a soției, ori a copiilor, în aceeași instituție și la nivele de comandă. Nepotismul se practica și atunci, dar ceva mai la distanță și cu grija ca promovările să nu fie atât de ostentative încât să genereze mânia "vârfurilor".
Astăzi nu mai există niciun fel de opreliști. Dacă în alte zone decât administrația, se acceptă ideea meritului personal - vezi cazul asccensiunii de-a dreptul miraculoase a fiicei președintelui, în ierarhia unui partid, direct de pe catwalk la prezidiu - pe aici nu există nicio opreliște. Nevestelor de demnitari sau de parlamentari pot deveni la rândul lor parlamentari, ca și unele fiice sau fii, sau frați, pe care influența titularului îi poate promova pe liste (poate cu uninominalul va fi mai complicat). Raiul nepotismului e însă în administrația publică. Acolo nu e nicio problemă ca o nevastă de ministru să devină înalt funcționar public peste noaptem, sau ca o întreagă formațiune de neveste de politicieni să fie promovate pe culmi de partid într-un consiliu de supraveghere - al asigurărilor, de pildă.
A devenit o regulă ca orice titular de portofoliu să se îngrijească ca nevestele, fiii, verii colegilor de partid să poată obține funcții bine plătite în care să nu fie nevoiți să dea în brânci. Funcționează foarte bine și trocul: tu îi angajezi pe ai mei, iar eu pe ai tăi! În felul ăsta nici nu bate la ochi. Cele mai mari performanțe de până în prezent le-au obținut partidele aflate la guvernare - liberalii și udemeriștii. Dacă cineva și-ar pune în minte să identifice relaționarea ocupanților diferitelor funcții publice i-ar ieși o schemă fabuloasă de încrengături și de "combinații de n luate câte k", care țes în administrație o pânză de păianjen mai ceva ca în poveștile cu mafioți. Singura deosebire este că ăștia nu dau lovituri în afară, fiindu-le suficient să sugă de la buget sume pe cât de mari, pe atât de nemeritate.
Rubedeniada este boala cronică a sistemului și schimbările de titular nu fac decât să înlocuiască o rețea cu alta, un sistem de încrengături familiale și de clan cu altul. Fără ca cineva să poată sau să dorească a interveni, pentru că aproape toți sunt cuprinși în schemă!