Ziarul personal Octavian Andronic
14 Iul 2024 - 02:10
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Solicităm să nu se intre în contact cu păsările călătoare'

-- Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 21 January 2009 Nr: 2409

Români, vi s-a pregătit ceva: scotocirea "legală" a intimității voastre!

de Octavian Andronic

Începând de marți, 20 Ianuarie, a intrat în vigoare Legea nr 298/2008 privind reținerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în 21 Noiembrie 2008 și nu a stârnit niciun fel de reacții. A trecut aproape neobservată. Republicarea ei, cu un comentariu de avertisment pe site-ul Agenției AMOS News (Informatia.ro) în fluxul de știri al zilei de 19 Ianuarie, a stârnit însă o veritabilă furtună... electronică. Site-ul a foat pur și simplu paralizat de avalanșa de vizitatori, iar comentariile au alcătuit un veritabil proces de opinii pro și contra. Practic, începând de marți, toți operatorii de telefonie fixă și mobilă sunt obligați să stocheze timp de 6 luni toate datele despre convorbirile abonaților – de unde se vorbește, cu cine, locația celui apelat, când și cât se vorbește. Tot de marți, același regim se aplică și mesajelor de tip SMS. Peste două luni, din 15 Martie, toți providerii de internet vor trebui și ei să înregistreze și să stocheze datele legate de mailuri – de unde se trimit (IP-ul), data și ora conectării la Internet, cui se trimit mailurile, data și ora deconectării. Tot de atunci se stochează și datele referitoare la navigarea pe Internet – adresele accesate, timpul, ora conectării și a deconectării.

În rezumat, Big Brother intră cu brutalitate în viața noastră de fiecare zi și ne scotocește – legal – intimitatea. Față de această situație, ascultarea telefoanelor de către Securitate apare drept o joacă de copii. Așa cum atunci nu ne puneam problema dacă suntem sau nu vinovați, dacă facem sau nu ceva ilegal, temându-ne în schimb că orice poate fi interpretat și acuzat, mă întreb și acum câtă libertate și câtă necesitate încape într-o astfel de măsură și dacă nu cumva, din date absolut nevinovate nu se pot confecționa acuzații. Sau se pot constitui premisele unui șantaj.

Toate aceste lucruri ar fi fost normal să poată fi dezbătute, discutate, analizate, înainte de adoptarea acestei legi. În mod paradoxal, nimic de acest gen nu s-a întâmplat. Inițiatorul – Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei – nu a fost interesat să afle părerea populației asupra proiectelor de lege, iar populația nu a fost avertizată de instituțiile societății civile, mult mai preocupate de alte probleme, cu precădere electorale. Așa încât proiectul a devenit lege aproape fără să se bage de seamă.

Din dezbaterea – tardivă – pe care a provocat-o informația difuzată de AMOS News (Informatia.ro) reies două puncte de vedere. Primul – acceptă situația, pe principiul „nu comit nici o ilegalitate, nu am de ce să mă tem”. Al doilea este reprezentat de revolta celor care-și văd intimitatea și opțiunile invadate în mod brutal. Chiar dacă legea precizează că nu conținutul face obiectul stocării, persistă suspiciunea că cineva, undeva, poate oricând  să facă și această operațiune, fără a exista garanții clare că suntem protejați împotriva intruziunii cu rea intenție. Sau că datele astfel obținute pot fi folosite în alte scopuri.

„E ca în America” – spun cunoscătorii – și nu greșesc. Ba, chiar, ating esența problemei. Pentru că discreția și eficiența a fost pusă în operă această lege este strâns legată de presiunile făcute de americani asupra autorităților române, cărora le-au fost condiționate în acest fel o serie de acorduri, între care și introducerea în programul „Visa Waiver” de facilitare a accesului vizitatorilor români în Statele Unite. Până la urmă, se poate spune, toată această restrângere a unor libertăți democratice are un scop major: lupta împotriva terorismului. Dar, înainte de a afecta demersurile teroriste, ea afectează încrederea cetățeanului în autorități și în bunele intenții ale acestora.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie