Ziarul personal Octavian Andronic
23 Apr 2024 - 00:44
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Solicităm să nu se intre în contact cu păsările călătoare'

-- Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 08 February 2008 Nr: 2141

Riscurile democrației

de Octavian Andronic

Democrația are, ca orice lucru, părțile ei bune și părțile rele. Depinde din ce punct privești problema. Alegerile democratice sunt cea mai bună formă de reprezentativitate. O alta n-a fost inventată. Dar ele pot avea rezultate regretabile. Hitler a ajuns la putere și a dus Germania unde a dus-o printr-un sufragiu popular. Același tip de sufragiu pune în fruntea celei mai democratice societăți - Statele Unite - un președinte care, de 200 de ani n-are nicio șansă să devină un autocrat. Pentru că societatea americană și-a creat instrumentele de control și de protecție necesare. Pe de altă parte, Rusia își împlinește aspirația de a redeveni mare putere prin acordarea de puteri discreționare unui lider ales în același fel. Rusia n-are nici tradiție democratică și nici mijloacele de a se proteja altfel decât printr-o politică de mână forte.
Cum stau lucrurile la noi, păstrând proporțiile? Nici noi nu prea avem tradiții democratice. Ceea ce s-a întâmplat în perioada interbelică nu a făcut decât să scandalizeze societatea și să conducă, inevitabil, spre dictaturile în lanț care au urmat. Teama de repetarea unor astfel de evenimente a făcut ca croitorii Constituției să-i ia măsurile în așa fel încât să-l incomodeze în mișcări pe oricine ar îmbrăca-o. Lui Iliescu i s-a potrivit pentru că n-a avut aspirații autoritare. Lui Băsescu nu i se potrivește de fel, tocmai pentru că el interpretează în chip cu totul diferit menirea sa istorică. La nivelele de mai jos, lucrurile basculează sistematic. Democrația din partide? Așa ceva practic nu există. În formațiunile noastre politice domnește un soi de dictatură personală care face ca liderul să poată aranja procesele așa cum îi convine. Și odată instalat la vârf, creează cele mai propice condiții pentru a fi dat cu greu jos. Coborând pe scara ierarhică, lucrurile sunt și mai clare. Liderii locali sunt mici domnitori peste activul din subordine, pe care-l tratează în mod autocratic. Ei repetă, într-un fel, modelul istoric al boierului pe care Vodă trebuia ori să-l cumpere, ori să-i taie capul, pentru a-și împlini vrerea...

Am făcut această  introducere pentru a ajunge la subiect: devenirea "primarul de cartier", ca lider politic. Cei nemulțumiți  însă, de ideea ascensiunii politice a unui astfel de model, nu reușesc să mobilizeze un contracandidat. Astfel, "primarul de cartier" are toate șansele să urce la nivelul urmator, să zicem cel municipal. O ridicare în grad pe cât de nefirească, pe atât de periculoasă. "Primarul de cartier" n-are cultură, însă, are vână de lider. Iar ceea ce produce  îl face să creadă, pe bună dreptate, că locul său e mai sus. Și că nu poate fi oprit! Problema, însă, nu  este aceea de a-l opri. Problema este: ce se va întâmpla după ce va câștiga? Care va deveni viitorul său obiectiv? Ce forțe se vor trezi în acel moment și cum vor reacționa ele? Cum va reacționa întreaga clasă politică la asaltul sistematic al liderilor de tipul "primarilor de cartier"?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie