Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 19:58
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 10 ianuarie 2011 Nr: 3203

Revolta în genunchi

de Octavian Andronic

Anul 2011 debutează sub semnul SCHENGEN. Al unui eșec. Poate cel mai spectaculos dintre cele pe care le-a înregistrat politica românească din ultimii 20 de ani.

Dimensiunea eșecului trebuie însă evaluată mai puțin sub aspectul practic, cât mai ales sub acela al imaginii. Obsedanta „imagine” a țării, care ne-a preocupat adesea mai mult decât realitatea efectivă – ce părem a fi, decât ceea ce suntem – primești o lovitură cu consecințe greu de evaluat. Dacă în evoluția noastră buimacă am avut, totuși, un orizont, acesta a fost reprezentat de aderarea și integrarea în Uniunea Europeană, privită ca un panaceu universal, apt să ne rezolve toate problemele. Majoritatea guvernelor aflate la comandă au lucrat pentru acest obiectiv, după cât le-au dus mintea și puterile. Unii mai mult, alții mai puțin. Unii, care au pus la bătaie resursele, alții care s-au mulțumit să culeagă roadele.

Alături de intrarea în NATO – ratată și ea în 1997 – aderarea la UE s-a datorat nu atât capacității noastre de a fi apți pentru acest proces, cât autosugestiei comunității europene că vom putea să ne adaptăm și să rezolvăm din mers problemele. Asta a făcut ca, alături de colegii bulgari, să fim singurii noi membri asupra cărora a fost atârnată „sabia lui Damocles” a monitorizării pe capitole esențiale, precum  Justiția. Dar, pe măsură ce timpul s-a scurs și progresele au întârziat să se arate, scepticismul general față de capacitatea României de a se integra pe deplin a crescut. Semnalele neluate în serios s-au acumulat până la momentul critic, cel de acum celebrei scrisori a miniștrilor de Externe ai Franței și Germaniei. Nici atunci, în al 11 lea ceas, liderii noștri n-au înțeles gravitatea demersului venit din partea „directoratului”, cu puteri practic depline. Ne-am concentrat pe aspecte colaterale (condiționarea politică a criteriilor „tehnice”) pe discriminare, pe lipsă de fair-play, în loc să încercăm să vedem limpede cauzele: nimic din prestația noastră ca membri ai UE nu a fost de natură să întărească încrederea partenerilor noștri în capacitatea de a judeca un rol atât de important cu acela de „paznici” ai unor frontiere comunitare lungi de peste 1000 de km! Neîncrederea este în egală măsură politică („sindromul licuricilor”) cât și tehnică. Pentru că degeaba achiziționăm noi echipamente de ultimă generație, dacă cei puși la comenzile acestora fac parte din generația cunoscută a cartelurilor dintre administrație și lumea interlopă – lucruri pe care occidentalii nu trebuie să le descopere, pentru că le oferim noi pe tavă. Sigur, pentru românii frustrați de condiția noastră de națiune minoră, lipsiți de atribuțiile unei reale demnități, reacția președintelui Băsescu la ultimele evoluții poate să pară reconfortantă. Aceasta este, însă, „revoltă în genunchi” care nu ne aduce nici un beneficiu. Nici renunțarea la achizițiile de la EADS, nici eventuale denunțarea unilaterală a MCV-ului (geniala idee a dlui Baconschi) și nici santajul la aderarea Croației nu ne vor întări poziția. Singurul lucru cinstit și corect pe care-l putem face este să înlăturăm suspiciunile printr-un proces drastic de reformă umană și profesională a domeniilor în care suntem considerați vulnerabili, din motive pe care le cunoaștem prea bine.

Cât despre „asumarea” răspunderii eșecului, ce să mai vorbim, într-o țară în care instituția demisiei de onoare n-a funcționat niciodată.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie