Relaxat ºi degajat - deºi s-a pus, totuºi, la costum ºi cravatã - preºedintele a lansat, de la Neptun, o canonadã de impresii ºi aprecieri prin care face ordine în actualitatea internã ºi externã.
Dupã ce ºi-a pus la punct rivalii, acuzându-i de imaturitate (Ponta) ºi masochism (Antonescu), a dat niþel cu barda ºi în aliaþi: Cseke a fãcut bine cã a plecat - n-a reuºit decât sã cheltuiascã bani aiurea; de ce cred ungurii cã autonomia CNAS e una ºi a Þinutului Secuiesc e alta?; Patriciu a lansat zvonul numirii sale ca premier prin "slugoii" de la televiziuni, pe care-i plãteºte; iar lui MOrar i-a zis de la obraz sã nu mai facã show-uri televizate la DNA.
Un aspect important atins în cadrul ºuetei de pe litoral a fost acela al apropiatelor alegeri. Parþialele din Maramureº ºi Neamþ i-au prilejuit o constatare limpede: USL este ºi va fi un eºec electoral! Dacã nu va fi, Constituþia îi pune în mânã atu-urile necesare pentru a elimina perspectiva preluãrii puterii de cãtre o formaþiune artificialã condusã de cãtre un imatur ºi un leneº, pe care nu-i va trece niciun moment prin cap sã-i nominalizeze.
ªi, la acest punct, preºedintele îºi dezvãluie strategia pentru 2012. E simplã ca bunã-ziua. Articolul 103 din Constituþie se referã, fãrã echivoc, la partide, nu la alianþe. Deci, dacã un partid obþine 51% din voturi el, ca preºedinte, nu mai face nicio discuþie: îi pune ºefului acestuia în mânã cheile guvernãrii. Altminteri face discuþii, dar îl numeºte pe liderul partidului cu cele mai multe voturi. Or, dupã toate socotelile rezultã cã acesta va fi tot PDL-ul. Care, chiar dacã nu poate, pe loc, sã facã o majoritate simplã, are posibilitatea sã repete scenariul din 2004: sã dizloce pe unul dintre membrii alianþei - pentru cã alianþele azi sunt mâine nu sunt! Iar lecþia acestor parþiale aratã clar cã nici împreunã PSD ºi PNL nu reuºesc sã facã o majoritate simplã, iar chiar dacã ar face-o nu le-ar fi de folos, pentru cã el, preºedintele, nu poate sã discute cu alianþe. Nu-l lasã Constituþia! Articolul 103!
Reþeta guvernãrii 2012 - 2016 pare deja pusã la punct. Din pãcate, pentru democraþie, nu pentru vreuna dintre pãrþi, USL nu apare, cu un an înainte de scrutin, ca o construcþie solidã, aptã sã reziste în faþa manevrelor conjugate ale partidului-stat. A dovedit-o situaþia de la Neamþ, unde vulpoiul Pinalty s-a prins cã dacã defileazã cu Udrea ºi Boc îºi micºoreazã ºansele. Aºa cã a preferat, în locul portocaliului deja compromis, un verde mai proaspãt ºi mai derutant, prin sugestia de schimbare pe care o poate da naivilor.