Ziarul personal Octavian Andronic
20 Sep 2021 - 01:44
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Nu sunt prea bună la săruturi lungi, pentru că trebuie să trag aer în piept!"

-- Alexandra Dinu, ex Mutu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 05 august 2009 Nr: 2827

Restructurare a la Boc

de Octavian Andronic

După ce-a mărit Tăriceanu numărul de funcționari publici cu vreo 50%, a căzut măgăreața pe Boc să dea afară vreo 200.000 dintre cei care taie frunză la câini pe la ministere și agenții. Nu pe Geoană, ci pe Boc, că pe el l-a făcut Băsescu premier. Din chestia asta se poate înțelege că PSD-ul n-ar prea fi de acord cu trimiterea în șomaj a unui număr atât de important de alegători, dar dacă PDL-ul insistă, n-au ce să facă.

Chestia asta poartă pomposul nume de „restructurare”. E ca și cum o familie stă într-o casă prea mare, în care toți și-au adus neamurile de la țară că era chiria mică și întreținerea ușoară. Numai că a venit criza și au sărit toate în aer: și impozite, și servicii, și utilități. Cu banii pe care-i au nu mai pot să trăiască în ditamai căsoiul guvernamental. E musai să scoată din casă vreo 20% dintre locatari și să-i trimită de unde au venit, iar locul lăsat liber să-l închirieze la alții.

Restructurare, deci. Ceva de genul în care trebuie imaginată o altă schemă, mai funcțională și mai puțin costisitoare. Și în care cei dați afară să nu facă nefuncționale anumite servicii și operațiuni esențiale pentru funcționarea întregului mecanism. Cu alte cuvinte, la mașinăria guvernamentală ar trebui pus un alt motor, mai economic și mai puternic și care să elimine mai puține „noxe”.

Cum vede dl Boc chestia asta, când e strâns cu ușa de cei de la FMI? Foarte simplu: nu mai dăm bani pe cine știe ce motor nou. Îl adaptăm pe cel vechi. Vorbim cu inginerii noștri și vedem cum poate funcționa cu mai puține bujii, cu un amestec mai mare de apă în motorină, cu ulei uzat de bucătărie în loc de ulei de motor, cu cauciucurile vechi, peticite!

Deci: Restructurarea a la Boc se realizează prin bună înțelegere. Îl cheamă premierul pe Sârbu și îi zice: Ilie, câți poți tu să dai afară? Sârbu, om cu frica lui Dumnezeu, zice: jumătate! Jumătatea care rămâne poate freca liniștită menta agriculturii. Intră apoi Blaga. „Merg și eu la mâna asta cu vreo 15 la sută. Și așa n-avem decât de izolat niște blocuri”. Dă buzna Elena Udrea: „Traiane, pardon, Emile, știi că ministerul meu e nou și și că dacă dau afară pe cineva nu mai am cu cine să merg prin turneele de promovare. Iar la minister abia am pus perdele noi în toate încăperile. Taie-mă, omoară-mă, dar eu nu dau afară!” Boc oftează și trece mai departe. La Nica. „Știi bine că nouă ne lipsesc vreo 30 la sută dintre polițiștii de care avem nevoie. N-ai decât să consideri că ne mai lipsesc doar vreo 10 la sută. Asta e situația!” Cati Andronescu e fermă: „Dați întâi afară pe farsorii de la universitățile particulare și după aia mai discutăm!” Luminița Plăcintă pare cea mai înțelegătoare: „Nu-i nimic, aduc de la mine de la firmă, de la Focșani, niște oameni în locul celor pe care și așa trebuie să-i dăm afară după ce-a făcut Ridzi”. Niță zice: „Bag în subordinea ministerului niște agenții și te ajut să rezolvi problema la capitolul ăla!” Videanu și Pogea se codesc. N-au ce să facă. „Păi dacă eu îi dau afară pe ăia care trebuie să strângă impozite și să dea amnezi, ce facem? Suntem la pământ!” – oftează Pogea. Iar Videanu se gândește, în sinea lui însuși, că dacă ar putea să dea afară vreo 2-3 șefi de companii energetice, ar face economii de-ar rămâne guvernul intact. Dar cum să-i dai afară când abia i-ai pus și le-ai și mărit leafa cu 30 la sută, că au răspundere mare...

La ușa premierului s-au mai strâns câțiva miniștri care n-au apucat să plece în concediu. Restructurarea merge ca pe roate, ca la piață: mai dau eu, mai lași tu...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie