Reþinerea de cãtre DNA a unuia dintre primarii consideraþi a avea puteri discreþionare în teritoriul propriu ºi influenþã mare “la vârf” a luat prin surprindere pe majoritatea observatorilor. Fost membru PSD, Antonie Solomon a trecut în barca PDL-ului trup ºi suflet, la ultimele alegeri prezidenþiale fãcând campanie violentã în favoarea preºedintelui în exerciþiu ºi ameninþându-i cu “expulzarea” peste Dunãre pe adversarii locali ai acestuia. Dar, indiferent cãrui partid i-a aparþinut, Solomon s-a dovedit, constant, un personaj abuziv, discreþionar, încercând sã sufoce orice criticã (sunt celebre înjurãturile cu care îi gratula pe reprezentanþii presei) ºi recompensându-i regeºte pe cei care-i dovedeau fidelitate. Printre aceºtia se numãrã angajaþii Primãriei, care au reacþionat la arestarea sa într-o manierã pur democraticã: fãcând un miting de protest ºi solicitând eliberarea edilului. Acestea nu se pare a fi un element tipic pentru modul în care este înþeleasã democraþia, în general în România ºi în special în capitala sa “mafiotã”, Craiova. Voinþa publicã este concludentã ca prevalând asupra legii, iar organele de resort ale statului sunt apreciate automat ca represive. Viaþa, în general, ar trebui sã se desfãºoare – în viziunea acestui segment - printr-un ºir de referendumuri. Mitingul ciudat de la Craiova nu este o manifestare izolatã. Principiul se poate regãsi ºi în atitudinea celor puºi de acelaºi stat “abuziv” în diverse funcþii, pe care aceºtia încep sã creadã cã le pot deþine pe viaþã, lãsând-le eventual moºtenire copiilor. Revolta lui Marius Oprea, la intenþia de a fi schimbat din sinecura anticomunistã oferitã de Tãriceanu, face parte din acelaºi tip de comportament. “Sunt schimbat pe criterii politice” strigã el, ignorând faptul cã a fost numit pe aceleaºi criterii.
Sã revenim la Solomon. Pesediºtii exultã, spunând: Iatã la ce abuzuri ºi infracþiuni se dedau reprezentanþii Puterii! Ai PDL-ului! Aceleaºi nãravuri, manifestate pe vremea când mai era membru al PSD-ului, erau însã perfect compatibile cu profilul moral al unui edil ºef.
Nu trebuie, bineînþeles, sã ne grãbim sã-l condamnãm pe Solomon, înainte sã o facã instanþa. Sunt însã o grãmadã de semne cã dl Solomon n-a fost uºã de bisericã ºi cã ºi-a exersat atribuþiile în folos propriu, pe lângã lege. Un om cu conºtiinþa curatã n-ar fi þinut 200.000 euro ascunºi în vila de la þarã, ci la bancã, sã ia mãcar dobândã. Dar, la ce se întâmplã în Craiova de vreo douã decenii încoace, nu mai e nici o minune ºi probabil cã dl Solomon e persoana cea mai potrivitã sã administreze o urbe în care clanurile de interlopi petrec cu poliþiºtii, în care þiganii boteazã copiii procurorilor sau în care un politician cu susþinere la vârf îºi sechestreazã adversarii de afaceri, îi pune ºi lanþuri ºi le pune pancarte înjositoare pe piept.
Trãiascã democraþia localã!