A început campania electoralã a scrutinului care ne va face cadou o nouã garniturã de primari. Vom asista, tradiþional, la o ploaie de promisiuni, angajamente ºi intenþii care se vor converti în urmãtorii patru ani în tot atâtea minciuni ºi pãcãleli. ªi nu vom avea ce ºi cui sã reproºãm. Pentru cã unul dintre efectele prtverse ale democreaþiei este cã pe mincinoºii, parveniþii ºi hoþii pe care-i va avea în fruntea sa administraþia localã nu i-a impus nimeni.Nu ne-a forþat nimeni sã-i alegem. Am fãcut-o singuri, cu mâna noastrã.
Este o povarã repetabilã, de a tot spera ºi de a nu ni se îndeplini – decât parþial sau strâmb- speranþele. O povarã împotriva cãreia ne luãm ca aliat speranþa.. Speranþa cã cei de mâine vor fi mai buni ºi mai corecþi decât cei de ieri. Cã vor avea în vedere binele comun, al tuturor, ºi nu doar pe cel personal, sau al gãºtii din care fac perte. Cã vor munci ºi cã proiectele lor nu vor urmãri alte scopuri decât cele enunþate. Sperãm, deºi nimic din ceea ce s-a întâmplat pânã acum, în democraþia postdecembristã, nu ne îndreptãþeºte speranþele. Aleºii noºtri din 1996 n-au fost mai buni decât cei din 1992, ºi nici cei din 2004 mai buni ca cei din 2000. Au fost o apã ºi-un pãmânt, oameni incapabili sã lupte cu propriile lor limite, darmite cu cele ale sistemului.
Partea cea mai comicã – ºi mai tristã în acelaºi timp – va fi cã în luna care urmeazã ni se vor dezvãlui tot atâtea adevãruri dure despre lipsa de performanþã a celor care s-au aflat în capul mesei, pe câte vom afla în urmãtoarea campanie despre cei care acum se dau zmei ai dreptãþii ºi ai binelui public
Este un circ nesfârºit la care asistãm ºi pe care-l trãim, în mod paradoxal, ca ºi cum nu ne-am fi fript de atâtea ori. Memoria colectivã se dovedeºte însã suficient de scurtã pentru ca politicienii sã profite, iar speranþa mai puternicã decât realitatea.
Ãsta-i jocul! Sã-l mai jucãm odatã...