Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 16:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vor să mă aresteze pentru că am vândut niște vaci cu reumatism!

-- Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 14 februarie 2011 Nr: 3227

Remember "Drumul Kentului"

de Octavian Andronic

Ofensiva anti-contrabandă și anticorupție declanșată de Parchet are ecouri diverse. Pentru unii reprezintă voința politică de a curma această stare de lucruri care ne atrage sancțiuni internaționale. Pentru alții nu e altceva decât o confirmare a implicării reprezentanților actualei puteri în activități ilegale și în practicarea corupției pe scară largă. Fiecare parte are argumentele sale. Pentru președintele Băsescu, ultima poziție este de neacceptat: ceea ce refuză opoziția să vadă este că tocmai Guvernul, cei aflați la putere, au declanșat această ofensivă, chiar cu riscul de a avea pierderi colaterale. Ceilalți spun că aceasta răfuială cu corupția a fost amânată – semnalele fiind primite încă din urmă cu 5-6 ani – și că ea s-a declanșat între echipele care doresc să preia conducerea la apropiatele alegeri.

Problema contrabandei cu țigări și a corupției în lanț pe care o determină nu este nouă. Perioada cea mai „înfloritoare” a fost prin anii 1994-1995 când aproape întregul comerț cu țigări se baza pe resurse traficate. În prima linie a contrabandei se aflau comercianții arabi, care stabiliseră veritabile filiere ale contrabandei: una dinspre Europa Occidentală, din Anvers și alta din Cipru. Țigările intrau cu vagonul, tirul sau chiar vaporul, iar societățile care făceau importul și datorau taxe și impozite se desființau – sau se vindeau unor cumpărători care dispăreau – a doua zi. Traficul era specializat, pe mărci sau pe producători și la el contribuia întregul lanț de decizie: vamă – poliție – gardă financiară – organisme fiscale! Fiecare rețea avea oamenii săi în toate aceste instituții, iar pilonul central devenise Garda Financiară, sub comanda generalului Florică, pe care am avut privilegiul să-l dau în vileag, prin campania de presă pe care am făcut-o atunci în „Libertatea” . Se ajunsese la aberația ca traficul să se bazeze pe troc: Romtehnica, prin câțiva dintre conducătorii săi de atunci, vindea arme celebrului traficant Nassar, pe care acesta le expedia în Africa, plătind în...țigări. Ba, prin bunăvoința MapN, își făcuse depozite pentru țigările sale chiar în unitatea militară de la Clinceni!

Îmi vine în minte și acum stupoarea generalului Spiroiu care mă contracarase viguros pentru acuzele că armata ar fi părtașă la trafic, când împreună cu premierul Văcăroiu și ministrul de Finanțe Georgescu am descins la Clinceni și a fost deschisă magazia plină-ochi cu țigări de contrabandă. Se putea, și atunci, aplica rețeta de azi lui Băsescu: autoritățile erau cele care au declanșat lupta împotriva contrabandei! Dar tot ele erau cele care contribuiau, prin segmente, puternic infiltrate, la derularea acestor activități. Ca un element anecdotic, am să amintesc  că un personaj care azi are o funcție importantă în media, era pe atunci reprezentant al unei mari companii de tutun, trimis în România să depisteze filierele contrabandei. În loc de asta, el îi „organiza” pe contrabandiști. Să nu se calce pe bombeu, unii pe alții.

Marele scandal izbucnit atunci a fost orchestrat de principalul partid de opoziție, condus atunci  de Petre Roman, care a și format o comisie parlamentară care trebuia să-i dea în gât pe demnitarii implicați, pe baza mărturiilor...generalului Florică, prietenul și colaboratorul tuturor contrabandiștilor.

Care credeți că a fost epilogul afacerii „Drumul Kentului”, sau „Țigareta”, cum i s-a mai spus? A fost arestat Nassar (al cărui proces a durat câțiva ani) și au fost băgați în pușcărie doi directori de la Renetehnica. S-a așternut liniștea, până când a izbucnit „Țigareta 2” – cea cu țigările traficate de SPP-iștii lui Truțulescu, în vremea altei puteri politice. Și așa mai departe...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie