Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 21 noiembrie 2007 Nr: 2083

Reformă sau epurare?

de Octavian Andronic

« Trebuie să vă reformați! »- le-a zis-o, de la obraz, Traian Băsescu, pesediștilor la ei în bârlog, când și-au lansat eurocandidații. Reformarea ar fi o condiție a dialogului viitor care nu mai poate avea loc în condițiile prezente, în care fostul partid de guvernământ este reprezentat de politicieni precum Iliescu sau ca hulitul Hrebenciuc. Despre foștii aliați liberali, ce să mai vorbim : de la aceștia președintele nu mai așteaptă nimic. Ce poți să mai aștepți de la un premier care face trafic de influență pentru  amicul său penal și trimite « bilețele parfumate » la Cotroceni, solicitând favoruri pentru acesta? Ce să mai aștepți de la un guvern care are nu mai puțin de cinci miniștrii cercetați penal ? Oroarea pe care i-o inspiră președintelui nereformarea s-a canalizat spre inițiativa sa de vot uninominal în două tururi, pe care a propus-o ca temă de referendum și pentru care pare  dispus să se bată până-n pânzele albe. Zelul său îți dă sentimentul că odată cu aplicarea acestui sistem de vot - dacă « poporul » va înțelege și va aproba demersul prezidențial - este ca și rezolvată problema : oamenii de valoare se vor încolona frumos, sub comanda președintelui și vor mărșălui  spre Parlament, de unde vor scoate afară în șuturi toată pleava nereformată.

Ca deobicei, Traian Băsescu simplifică lucrurile până la absurd : reformarea nu înseamnă  doar înlocuirea unor persoane (rele) cu altele (bune). Asta poate fi numit cel puțin epurare. Reformarea implică schimbări de mentalitate și de proceduri. Prima și cea mai importantă schimbare trebuie să vină din partea electoratului. Acesta trebuie făcut să înțeleagă ce e reforma și cum se face ea.Or, principala cale este manifestarea dreptului - și a obligației - de a-și exercita votul. Într-o țară tot mai dezgustată  de politicianismul ieftin, în care s-a redus cota de participare de la 90 și la sută, în 90, până la mai puțin de 50, la ultimul referendum, este greu să mizezi pe acest act. Geaba le explică Băsescu la televizor oamenilor că uninominalul lui e mai bun ca al lui Tăriceanu - mesajul decodificat va fi : iar se ceartă ăștia pe ciolan!

Reforma clasei politice e și ea un proces de durată. Chiar cea actuală  este rezultatul a aproape două decenii de selectie și de filtrare a materiei prime umane pe care o are țara la dispoziție. Trebuie să fii naiv să-ți închipui ca mâine va apare o nouă categorie de politicieni care vor ridica automat nivelul dezbaterii și al prestației la cota dorită de electorat. Un personaj politic se formează și el în timp, frecventând mediul și dispunând de modelele adecvate.Ori, dacă-l asculți pe Băsescu, este neaparat nevoie să crezi că nereformații s-au bulucit în ograda partidelor care nu-l au pe el la ficați, în timp ce partidele sale de suflet - PD și PLD, dau pe dinafară de reformați. Uitați-vă doar la Flutur și la Udrea și veți constata cum s-a făurit « omul nou » al președintelui.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie