Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 04:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Au auzit de legea care s-a dat în vigoare și le e teamă să se mai întoarcă acasă!''

-- Mamă de căpșunari din Spania

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 17 March 2010 Nr: 3002

Reforma locativă: două Camere contra garsonieră …

de Octavian Andronic

Cineva, mai deprins cu agitația de fiecare zi, ar putea să creadă că România este o planetă care se învârte în jurul altor probleme decât cele cu care se confruntă restul lumii.

Criza e gravă, nu dă semne de domolire – ba, chiar, unii demnitari cu specialități foarte aplicate, apreciază că vom avea nevoie de cel puțin zece ani pentru a ieși din ea – și peste tot guvernele se confruntă cu diferite soluții care să o facă mai suportabilă pentru majoritate, pentru că minoritatea celor bogați s-a adaptat strălucit – dovadă cei trei superbogătași români din Topul Forbes, care au depășit miliardul. Guvernanții noștri se leagănă în iluzia că lucrurile nu stau chiar așa de rău și fac comparații complet nepotrivite ( Boc zice că s-ar putea să ajungem în situația Greciei! Unde nu dă Domnul, zic cei care văd partea plină a paharului elen ) și, în fața valului amenințător al revendicărilor sociale, fac pe orbii și-și găsesc alte teme de dezbatere.

Cum ar fi asta, cu reformarea politică și cu modificările - chipurile, cerute imperios de „popor”. Referendumul lui Băsescu este cea mai tipică ( și mai nerușinată – aș îndrăzni să spun ) formă de manipulare. O chestiune care ține de logica lui Bulă ( nu-i așa că e mai bine să fie bine decât rău? ) a fost agățată de candidatura lui Traian Băsescu, cu scopul clar de a trage după sine voturile „românilor”. Fac pariu, că pe fond, pe Traian Băsescu puțin îl interesează componența și structura Parlamentului – cu atât mai puțin cu cât partidul său este principalul beneficiar al stării actuale. A descoperit însă un instrument cu care poate să-și șicaneze adversarii profitând de posibilitatea de a-i acuza că nesocotesc „voința poporului”. Dacă reducerea numărului de parlamentari apare ca o chestiune justificată, formula unicamerală este departe de a întări democrația. Ea este, mai degrabă, proprie sistemelor autoritare. Existența a două camere, între care una ar trebui să primească responsabilități mai exacte, mai aplicate, ar putea menține un echilibru politic și social superior. Asta o înțeleg până și pedeliștii, numai că ei sunt captivi și nu au cum să miște în front. Însuși liderul lor, specialist în drept constituțional, a argumentat la fel de convingător cum pledează acum pentru contrariu, superioritatea bicameralismului.

Dar nu asta este problema: ci faptul că în loc să ne concentrăm pe ceea ce cu adevarat ne „arde” – soluțiile anti – criză, dialogul social, stimularea economică – pierdem timpul cu vorbe și cu demonstrații fără rost. „Legitimarea” liberschimbiștilor lui Oprea a devenit tema principală a dezbaterilor, într-un moment în care economia pare a se fi poticnit cu totul din cauza incapacității guvernului Boc de a o face să funcționeze. Solicitările – justificate – ale sindicaliștilor sunt respinse pe motiv că nu sunt bani ( deși au fost votate legi în acest sens ) în timp ce banii sunt aruncați pe proiecte inutile sau susțin bugete aberante ( precum cele ale numeroaselor servicii secrete ). Banii sunt, cei care sunt, dar sunt prost împărțiți, bugetul susținând în principal interesele de grup ale unor membri marcanți ai unei guvernări care a lăsat departe orice decență. Asta e problema, nu obligativitatea rezultatelor unui referendum facultativ – cum zice chiar Băsescu.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie