Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 02:55
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Au auzit de legea care s-a dat în vigoare și le e teamă să se mai întoarcă acasă!''

-- Mamă de căpșunari din Spania

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 08 March 2011 Nr: 3240

Reforma în PDL: rămâne cum s-a stabilit!

de Octavian Andronic

Una dintre obsesiile constante ale lui Traian Băsescu este „reformarea” statului. N-am ințeles exact ce înțelege președintele prin această operațiune, dar bănuiesc că ea se referă, în principal, la schimbarea unor persoane aflate în funcții cheie cu altele , apte să răspundă mai prompt comenzilor. Cel puțin acesta este semnalul pe care l-a dat în partidul pe care-l păstorește, când a avansat ideea că gruparea din care fac parte noii veniți în partid, între care Macovei, Preda, Voinescu sau Ungureanu ar trebui să aibă acces la funcțiile de conducere din. Argumentul președintelui a fost că față de mebrii cu vechime, care nu sunt dispuși să schimbe ceva în mecanismele care le susțin „setea de putere”, aceștia ar fi mai fi apți să promoveze niște reforme care să mai atenueze percepția de partid al corpuților pe care PDL-ul a propagat-o de când se află la putere.

Încurajați de acest semnal, „tinerii reformiști” s-au pus pe treabă și au elaborat un set de propuneri între care s-a detașat aceea a suspendării din partid a membrilor cu „bube”, sau a celor asupra cărora planează suspiciuni de corupție. La Consiliul Național de sâmbătă, propunerea a fost pur și simplu pulverizată de atenționarea că prevederi similare există deja în statutul partidului și că n-ar fi etic ca niște persoane să fie supuse oprobriului, înainte ca ele să fie trimise în judecată. Propunerea din subsidiar, legată de vechimea în partid (reformiștii n-au stagiu, ei fiind veniți, practic, odată cu intrarea la guvernare) a fost tratată cu înțelegere parțială, propunându-se ca eventualele derogări să se acorde la cererea înpricinaților.

Practic, Consiliul a respins orice demers reformator, bătându-se monedă pe vechime, devotament și pe rolul veteranilor în creșterea partidului. Inclusiv oameni considerați apropiați ai președintelui, ca de pildă propria sa fiică, au lăsat să se ințeleagă că aceste măsuri ar fi dăunătoare, într-un moment în care PDL-ul trebuie să-și regenereze forțele. Chiar dacă Emil Boc a fost omagiat în fel și chip pentru rolul său, dincolo de cuvinte s-a lăsat de înțeles că rolul său s-a cam terminat și că partida lui Blaga pornește favorită în compania pentru 14 Mai, reformatorilor rămânându-le șansa să-și lingă rănile și să mărșăluiască  disciplinat în plutonul condus de cei cărora le datorează actualele lor calități de parlamentari sau europarlamentari.
Ocupat să reprezinte partidul la o reuniune de vârf a „popularilor” europeni,  Traian Băsescu n-a apucat să comenteze evenimentele. Au făcut-o însă cei care au sesizat faptul că pentru un partid aflat la putere, o reformare este practic imposibilă, dacă nu riscantă, ea putând să dezintegreze eșafodajul uman pe care se sprijină acesta. Ce s-ar întâmpla dacă baronii locali, care țin în mâini toate funcțiile (și resursele financiare) puterii, ar fi retrași? Năstase a încercat o astfel de opreațiune, când i-a trecut în rezevă pe baronii locali Mischie, Bebe Ivanovici, Savu și alți câțiva, și când a schimbat echipa de conducere cetnrală, chiar înainte de alegerile din 2004. Rezultatul? A pierdut și la locale, și la general, ba chiar și la prezidențiale. Cu siguranță că Băsescu nu dorește așa ceva, mai ales că situația partidului său este incomparabil mai precară decât a PSD-ului în 2004 și că va accepta să lase în continuare puterea celor „ahtiați” după ea și să mai amâne o eventuală ofensivă reformistă pentru când exponenții săi vor mai prinde ceva cheag.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie