În fierberea declanșată de debutul oficial al campaniei electorale, povestea „guvernului de pică” al premierului delegat Croitoru pare să intre într-un con de umbră. Cu toată curiozitatea stârnită de siguranța cu care unii lideri democrați anunță că guvernul de probă va trece de examenul Parlamentului (să conteze oare, atât de mult, tresele puse de Băsescu pe umerii generalilor dezertori?) sentimentul general este că, asemenea Guvernului Boc, și acesta va fi trântit de votul majoritar și că, oricum, nu se va putea vorbi de un alt guvern decât după alegeri.
Să vorbim, deci, despre alegeri. La Craiova, precum și prin alte locuri pe care le cutreieră cu voioșie, Traian Băsescu pune placa „referendumului”. Adică: reformarea politică nu e posibilă decât dacă se mai înjumătățește numărul aleșilor. A fost bun și uninominalul, votat prin celălalt referendum prezidențial, dar efectele lui au fost doar parțiale, pentru că s-a optat pentru varianta „Pro Democrația” în locul celei propuse de președinte. Acum referendumul va desăvârși procesul. Or celor din opoziție, tocmai de asta le e frică: că-și vor pierde privilegiile. Și se străduiesc din răsputeri să-l împiedice. Ați văzut doar că Parlamentul a respins propunerea, dar președintele merge mai departe. Desigur, unii reproșează faptul că se fac cheltuieli în plus. Dar tocmai de asta a fost programat în ziua alegerilor, pentru ca efortul financiar să fie cât mai mic cu putință! Președintele se arată foarte grijuliu cu banul public. Când a apărut lista cu cei 55 de generali făcuți peste noapte, a spus-o limpede: nu costă nimic! Ăștia – generalii adică – nu vor primi nici un ban în plus. Avansarea lor e pur onorifică. E drept, n-a răspuns și pentru ce merite militare s-au aflat pe listă susținătorii săi de ultimă oră – Oprea, Iordănescu și Onțanu.
Dar să revin la Referendum: om cu frica lui Dumnezeu, președintele a mai spus că, pentru a nu avea vorbe, a și programat referendumul în turul 1 și nu în turul 2, când și-ar fi putut auzi vorbe...
De acord cu demonstrația. Poate fi acceptată. Deși, dacă e vorba despre reformarea clasei politice, te poți întreba de ce a lăsat acest lucru esențial doar pentru ultimii metri ai mandatului său? De ce n-a făcut-o mai devreme? De ce n-a combinat-o cu uninominalul? De ce taman acum, la alegeri?
Trucul este limpede, cusut cu ață albă. Și el repetă un altul, de acum cinci ani. În alegerile de atunci, alianța dintre liberali și democrați și-a căutat un nume și l-a găsit: Dreptate și Adevăr. Prescurtat: DA. Nu altul. Ci acesta. De ce? Pentru că el urma să fie înscris pe buletinele de vot. Și votanții mai nelămuriți urmau să pună ștampila pe D.A., indiferent pe cine credeau ei că votează. Cu toată opoziția adversarilor, Alianța a reușit să rămână cu această denumire înscrisă pe buletinele de vot. Și a cules roadele.
Sunt trucuri. Democratice. Dar cu efecte de scurtă durată și care se pot transforma în veritabile bumeranguri.