Sunt întrutorul de acord cu dl președinte Băsescu când cere jurnaliștilor să-i respecte demnitatea. Să nu-l jignească, atribuindu-i fapte și intenții care-i sunt străine. Să-l judece, să-l analizeze, să nu fie de acord cu el, dar totul într-un registru de bun simț și de respect al persoanei. Președintele Băsescu este la debutul unei confruntări dure, de care au avut parte, în grade diferite, și predecesorii săi. Dacă dl Iliescu rămâne campionul 'încasărilor' - cele mai multe nedrepte, răuvoitoare și răstălmăcitoare - nebeneficiind, ca ceilalți de vreo perioadă de grație, lucrul se poate explica și prin durata mandatelor sale și prin complexitatea și centrifugalitatea etapei tranșate. Dl Constantinescu a resimțit acut divorțul cu o presă până la un punct binevoitoare și ajutătoare, refuzând să accepte schimbarea de ton și punând-o pe seama unor manevre oculte ale adversarilor săi politici. Traian Băsescu este un caz aparte.
În calitatea sa de vârf de lance al opoziției anti-pesediste a avut acces nelimitat la o mass media tradițional orientată împotriva puterii. Această atitudine i-a fost extrem de utilă, iar el a știut să o speculeze punctual, în demersul său abrupt și neașteptat spre mandatul prezidențial. A părut chiar că înțelege mai bine decât alții condiția unei branșe cu puține resurse materiale, adusă în situația de a asculta comenzi politice prin 'mituirea' sa cu publicitate guvernamentală. N-a ezitat să promită eliberarea presei de asemenea servituți și s-a și ținut de cuvânt închizând total acest robinet. În momentul în care tonul presei s-a schimbat, a reacționat dur, neezitând de a se înscrie punctual în câteva polemici cu organe de presă ale căror puncte de vedere nu le împărtășea.
Ultima sa reacție vine pe fondul generalizării tonului critic, alimentat nu doar de criza ostaticilor, ci și de unele dintre erorile sale reale, în special în câmpul politicii externe, unde manifestă lacune pe care probabil că le va acoperi în timp. Când, însă, cere din partea presei un tratament corect, dl Băsescu pare să uite că el însuși este cel care a declanșat o confruntare în afara canoanelor urbane. Că el este cel care a gratulat-o cu adjectivul de 'traseistă' pe una dintre fostele sale admiratoare, că tot el l-a băgat într-un borcan cu formol pe președintele televiziunii de stat, că el este cel care a lansat prima interdicție la Cotroceni pentru un organ de presă sau că l-a amenințat extrem de puțin voalat pe un director de ziar care-i făcuse o solicitare pe care a considerat-o nelalocul ei. Slobod la gură cum nu-i prea stă bine unui președinte, dl Băsescu reclamă presei o autocenzură pe care nu și-o impune deloc sieși. Sau nu reușește
încă...
|