Domnului Eckstein (Einstein - cum crede dl. Olteanu de la PDL că îl cheamă) este ultimul consilier prezidențial care demisionează. Dar nu și cel de pe urmă. În ritmul în care s-a prezentat până acum staff-ul din Cotroceni este posibil ca alte vreo 10-12 persoane să fie în măsură să-și pună pe cărțile de vizită mențiunea "fost consilier prezidențial".
Udemeristul Eckstein Kovacs este, însă, primul consilier venit din tabăra maghiarilor. El a fost recrutat tocmai în scopul de a întări alianța dintre PDL și UDMR, pentru a rezista mai bine asaltului USL.
Parlamentar cu stagiu, acesta s-a numărat printre persoanele importante care s-au pus, temporar, în slujba șefului statului. Dacă ar fi să nominalizăm o primă divizie a consilierilor, cu siguranță că el se adaugă categoriei Pleșu - Stolojan -Weber - Orban - Săftoiu - Stănișoară - Baconski - Lăzăroiu- Preda - Blaga.
Oamenii care nu și-au făcut un nume la Cotroceni pentru că îl aveau dinainte.
Pentru amatorii de statistică este interesant de știut că Train Băsescu a avut și consilieri străini. În schema de personal a Cotrocenilor a figurat numele lui Hughes de Chavagnac (consilier pe probleme de integrare europeană), David Broucher (consilier pentru afaceri europene), Rupert Llewellynn Vining (consilier pentru afaceri europene) sau Klaus Werner Grewhich (consilier pentru afaceri guvernamentale).
N-a auzit nimeni de ei și probabil că nici măcar președintele nu-și mai amintește. Nu din alt motiv decât acele că nu dă prea mulți bani pe sfaturile altora. Este o manieră tipică de navigator solitar care n-ar vrea să se sfătuiască decât cu sine însuși atunci când ia decizii.
Au constatat-o, pe pielea lor, și Pleșu, și Săftoiu, amândoi, și Weber și mulți alții care s-au perindat pe la ușa căpitanului. Cei care au plecat cu tărăboi s-au înscris clar în tabăra adversă. Cei mai pragmatici au considerat însă că șutul în fund e un pas înainte și au acceptat cu inimă ușoară recompensa: ori un post de ministru, ori unul de ambasador, ori ceva șef pe la o instituție care nu solicită în mod excesiv capacitatea intelectuală.
Demisia lui Eckstein Kovacs dezvăluie și un alt aspect interesant acela al umflării schemei administrației prezidențiale. În primul și al doilea mandat al său, Iliescu a avut câte șapte consilieri. Constantinescu le-a ridicat numărul la 22. În mandatul al treilea, Iliescu a avut și el 16 consilieri.
Recordul lui Băsescu nu va fi bătut prea curând, mai ales că are tot timpul să și-l îmbunătățească: nu mai puțin de 41 de consilieri s-au perindat deja prin cabinetele Cotrocenilor, cu toții pregătiți să-i dea sfaturi celui care n-are nevoie de ele.