Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 21:04
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 02 decembrie 2009 Nr: 2919

Reconstituirea

de Octavian Andronic

Întrucât nu s-a putut ajunge la un punct de vedere unanim acceptat, în legătură cu filmulețul din campania electorală din 2004 în care se presupune că Traian Băsescu a aplicat o scatoalcă educativă unui puști obraznic, Autoritatea Națională pentru Protecția Copiilor Abuzați a luat inițiativa organizării unei dezbateri publice pe baza căreia să se dea un verdict final, pe care să nu-l mai poată contesta nimeni.

 

Primul pas l-a constituit organizarea unei reconstituiri a faptelor. În municipiul Ploiești a fost reconstituită (pe cheltuiala municipalității) scena pe care a avut loc cu cinci ani în urmă, mitingul electoral al Alianței „DA”. Au fost aduși în asistență doar cei care au putut demonstra că au fost acolo și că acum cinci ani (deoarece s-a aflat că PSD-ul intenționa să aducă cu autobuze, din județele Teleorman și Giurgiu, partizani de-ai săi îmbrăcați în portocaliu, pentru a influența desfășurarea reconstituirii). Pe scenă au fost instalați aceiași participanți: Dinu Patriciu, Roberta Anastase, Lavinia Șandru, Teodor Meleșcanu și alți fruntași de-ai celor două partide. Traian Băsescu a fost dotat cu o meșă asemănătoare celei pe care o avea în urmă cu un cincinal și care-i dezvăluia doar o parte a cheliei de astăzi. Mai complicate au fost lucrurile cu victima, care nici măcar n-a vrut să audă să se întoarcă din Italia pentru a contribui la restabilirea adevărului istoric. Organizatorii au fost siliți să recurgă la serviciile unui alt copil – scop pentru care a fost organizat un concurs cunoscut sub numele „Copilul plesnit de Băsescu” – la care s-au înscris peste 2000 de candidați, susținuți de părinți și de vecini. Autoritatea a trebuit însă să protejeze identitatea minorului, așa că i s-a pus o mască de gripă porcină. O altă problemă a fost dacă Traian Băsescu urma să-l plesnească sau nu, în realitate. După negocieri îndelungate s-a decis că copilul trebuie plesnit, pentru a se vedea diferența dintre o scatoalcă reală și o trucare a acesteia. Au fost invitate să participe la reconstituire câteva dintre televiziunile în spatele cărora nu se află mogulii răi. OSCE a trimis observatori, la fel și Comisia Europeană. ONG-urile au dorit și ele să fie prezente, dar s-a opus președintele („Ăștia or să mă scoată vinovat, ca și cu referendumul”, a spus acesta consilierilor săi). Cele mai mari probleme le-a creat alcătuirea Comisiei de Expertiză. Până la urmă s-a apelat la câte 3 reprezentanți ai fiecărei părți (cea care afirmă că scatoalca a fost reală și cea care o contestă). Înaintea declanșării reconstituirii, președintele a declarat că dacă se va ajunge la concluzia că l-a plesnit în realitate pe puști va demisiona în cinci minute.

Momentul cel mai dificil l-a constituit plesnirea propriu-zisă (președintele s-a scuzat că nu știe cum să o facă, că n-a bătut în viața lui un copil). „Poate dacă mă înjura...”. Și puștiul - victima - a fost solicitat să înjure. „Trăiască Geoană!” a zis acesta și pe loc mâna președintelui a declanșat o lovitură fulgerătoare drept în nasul copilului. Scena s-a petrecut atât de repede încât doar una dintre camerele de luat vederi a reușit să o rețină. A urmat derularea ei cu încetinitorul pe un ecran gigant. Apărătorul Funeriu a expus pe loc părerea sa: întrucât pe chelia președintelui apare o lumină albastră în momentul declanșării mișcării, acest lucru demonstrează clar că mâna sa nu s-a mișcat. Dovada, cu 374 de bitsi ai înregistrării, și faptul că pentru a reuși să lovească, mâna președintelui ar fi trebuit să se rotească în sensul invers al încheieturii. „Este clar că avem un fals grosolan!” a conchis acesta, susținut din audiență de europarlamentarul Traian Ungureanu și consilierul Cătălin Avramescu care scandau „Jos Iliescu!”. Solicitat să depună mărturie, cameramanul care a făcut înregistrarea a recunoscut că nu știe ce-a filmat, că în momentul ăla el se uita la picioarele  Robertei Anastase și că, de fapt, aparatul său nici nu funcționa. În uralele asistenței, Comisia de Reconstituire a decretat că înregistrarea de la care a pornit totul a fost un fals groslolan, înscenat de Dinu Patriciu, în strânsă colaborare cu Dan Voiculescu și Ovidiu Vântu. Cât despre copilul care a participat la reconstituire, a fost dus de urgență la spital, cu Salvarea, și i s-au aplicat plasturi pe vânătaia apărută, nu se știe cum, sub ochiul său drept. Sau stâng?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie