Nu este pentru prima dată când blândul și răbdătorul nostru premier (aproape trei ani a încasat ghionturi și bobârnace de la președinte, fără să schițeze un gest de revoltă!) se răstește la băieții de la Bruxelles, cu orgoliul său de băiat de cartier de pe Dâmbovița. Prima dată a făcut-o cu de-acum celebra taxă de primă înmatriculare, când a zis că să nu ne învețe Comisia ce avem de făcut, că știm noi mai bine, că suntem o țară independentă și putem discuta de la egal la egal cu ei. Rezultatul? Prietenul Kovacs a declanșat procedura de „infringement” și Curtea Europeană va judeca abaterea noastră de la regulile europene, fiind mai mult decât prezizibil că va obliga guvernul de la București să returneze taxa încasată ilegal, chiar dacă „taxa de mediu” - în ultima sa variantă - va fi acceptată.
Recent, Tăricenu s-a răstit din nou la Comisie: ce vor ăștia, să facem nasturi? a replicat el într-un mod pentru care merită toate felicitările din partea frustraților naționaliști români. Nu. Nu cred că Bruxelles-ul este prea interesat de producție de nasturi - deși nu este o ramură economică de neglijat: va imaginați cum am arăta dacă n-am avea la ce să ne încheiem! Europa este însă cu ochii pe noi în tot ceea ce înseamnă șmecherie dâmbovițeană, pentru că s-a prins că asta este tactica pe care o folosim. De la bun început au existat dubii în legătură cu modul în care s-a negociat contractul cu Ford pentru Craiova. După un bun obicei, americanii au cerut, iar românii au dat niște scutiri și reduceri dubioase de datorii, pe care dacă mai puteau să le oprească înainte de aderare, acum nu mai ține. Cu toate acestea, echipa desemnată de premier a încercat și a ascuns printre paragrafele tranzacției, niște facilități de peste 20 de milioane de euro. Deși era de imaginat că versații funcționari de la Comisie nu au cum să fie păcăliți, noi am ținut-o pe a noastră: vânzarea a fost corectă! Prins cu ocaua mică, Tăriceanu se burzuluiește: ăștia nu vor să facem și noi mașini! Vor să facem doar nasturi!
Rățoiala asta arată clar că nici premierul, nici oamenii săi, n-au învățat mimic din experiența primului an de aderare la Uniunea Europeană. Că, prea ocupați cu hârjoana internă, cu bătălia dintre palate, n-au avut timp să înțeleagă care sunt regulile conviețuirii în familia europeană. La reproșurile mai vechi, legate de lipsa de curaj și de demnitate cu care ne-am negociat termenii aderării, răspundem acum, absurd, cu un orgoliu de doi bani, a cărui consecință nu poate fi alta decât noi retrageri cu coada între picioare...