Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 23:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 17 august 2005 Nr: 1653

Rămâne cum am stabilit!

de Octavian Andronic

Membrii Coaliției s-au adunat, au discutat și au decis că la toamnă vor rezolva problema președinției celor două Camere - rana deschisă a democraților (mai ales) și a liberalilor (într-o oarecare măsură). Problema, marea problemă, o constituia poziția conservatorilor lui Voiculescu, adică a celor prin a căror contribuție domnii Văcăroiu și Năstase au fost aleși în fruntea celor două foruri, într-un moment în care viitorul guvernării nu era deloc clar. El s-a clarificat odată cu surprinzătoarea (pentru neavizați) alăturare a umaniștilor Convenției, după ce intraseră în parlament sub pulpana social-democraților. Această soluție, imorală pentru unii, a venit aproape firesc în condițiile în care proaspătul președinte Băsescu a forțat încredințarea formării noului guvern lui Tăriceanu. Marja de opțiune a umaniștilor a fost extrem de redusă refuzul lor față de oferta mai mult decât generoasă care le-a fost făcută putând conduce spre o criză și spre posibile alegeri anticipate într-un moment în care nimeni nu mai avea chef să o ia de la capăt. Așa încât acuzele vehiculate de președinte și de înlocuitorul său la comanda democrată, dl Boc, la adresa umaniștilor au fost nedrepte: nu mai era vorba aici de duplicitate, ba se putea vorbi, chiar, citându-l pe președintele fondator, despre o formulă ultra-democratică. Ce dacă, sub un guvern de dreapta, conducerea Camerelor era de stânga? Cu ce împiedica acest lucru procesul democratic în curs?
Cam cu nimic, după cum avea să se vadă în continuare, înverșunarea democrată asupra subiectului părând din ce în ce mai puțin justificată. Teoria cea mai vehiculată a fost aceea că, în calitate de aliați, conservatorii ar trebui să fie mai consecvenți și să voteze cu Alianța, indiferent de subiect. Ultima întâlnire la vârf a clarificat formal acest aspect: conservatorii vor vota, cot la cot, cu Alianța schimbarea regulamentelor alegerii președinților celor două Camere și, în general, orice operațiune constituțională. Atenție! Accentul pus de Voiculescu pe acest termen ascunde o capcană: conservatorii sunt de acord cu orice soluție, chiar și cu una imorală, cu condiția să nu contravină Constituției! Cu alte cuvinte, la toamnă ei vor vota modificarea regulamentelor, dar în nici un caz nu se vor alătura deciziei de schimbare 'din mers' a conducerii celei două Camere, atâta timp cât Curtea Constituțională nu-și va da acordul asupra acestei mișcări. Or, Curtea Constituțională s-a pronunțat deja asupra neconstituționalității schimbării președinților ale căror mandate sunt în curs!
Să nu fi înțeles dl Boc și compania acest lucru? M-aș mira. Cred, mai degrabă, că a fost vorba de o soluție elegantă de a amâna deznodământul acestei probleme de conștiință până la toamnă, după vacanță. Rămâne, deci, cum am stabilit! 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie