Ziarul personal Octavian Andronic
09 Dec 2023 - 20:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu cred că pentru a fi votat de oamenii săraci, trebuie să fii neapărat și tu sărac!

-- Viorel Cataramă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 11 noiembrie 2011 Nr: 3399

Radiografia șpăgii

de Octavian Andronic

Ce concluzie s-ar putea trage din faptul că un al nu știu câtelea primar este prins cu ocaua mitei de către DNA? Din faptul că în aproape 90 la sută din cazurile făcute publice se referă la aranjamente privitoare la acordarea de contracte pentru lucrări plătite din bani publici? Că sunt excepții? Sau că mituirile aleșilor s-au tranformat într-o regulă?

Știu foarte bine că aceste cazuri de corupție sunt greu de depistat și de dovedit. Și că ele devin penale doar în cazul în care între mituitor și mituit intervin divergențe legate de sumă sau de variate pretenții ulterioare. Majoritatea covârșitoare a situațiilor rămân cunoscute doar de către cei în cauză care, în mod firesc, n-au nici un interes să le popularizeze. Concluzia care se poate trage ușor este aceea că la nivelul administrațiilor locale se practică cea mai intensă și mai diversă campanie de corupție. Cinstea revine, de regulă, hoților neprinși. Iar cei prinși se bazează pe tertiplurile avocățești care-i pot scoate din necaz (nu întâmplător, unul dintre cei mai activi – și mai eficienți – apărători ai corupților este profesorul Gheorghiță Mateuț de la Cluj, specialist în drept penal procesual, ale cărei strategii se bazează, în principal, pe slaba competență a procurorilor și pe erorile pe care aceștia le fac în cursul cercetărilor).
Ce s-a dovedit la Cluj cred că se întâmplă în mai fiecare primărie din țară, la niveluri mai mari sau mai mici, în funcție de buget. Nu cred că există, practic, licitație, care să nu aibă stabilite dinainte câștigătorii, dacă nu altfel, prin caiete de sarcini care prevăd condiții – adesea aberante – ce pot fi îndeplinite doar de unul dintre competitori. Forma mitei a început, însă, să se profesionalizeze. Aceasta nu se mai ia în mână, direct, precum la Craiova, în cazul lui Solomon, pentru că e riscant. Te poți trezi oricând că pe bancnote scrie cu așa-zisa cerneală simpatică “mită”. Nu. Șpaga se ia în forme sofisticate – cum s-a întâmplat în cazul senatorului Voicu care-l punea pe mituitor să plătească și TVA-ul (culmea tupeului!). Sau ca în cazul lui Apostu, de la Cluj, care prelua banii prin intermediul serviciilor de avocatură pe care, chipurile, le făcea soția sa. Dealtfel, această formulă a proliferat, datorită valențelor sale formale: numeroși factori de decizie din domeniul public fac tandem cu neveste avocați, notari sau economiști, ale căror cifre de afaceri și câștiguri n-au nici o legătură cu eforturile făcute sau cu competența demonstrată. Un avocat-pereche se poate îmbogăți doar din procese pierdute. Important este că veniturile sale sunt “curățate” prin filiera legală a plății impozitului. Desigur, e mult mai convenabil să iei tot banul, fără să-l mai împarți cu statul, dar o astfel de “colaborare” te scutește de surprizele ulterioare. Deși nu întotdeauna...

Episodul de la Cluj îi face pe unii să creadă că, în sfârșit, procurorii au pus ochii pe politicienii aflați la putere – dovadă șiragul de primari PDL ce au făcut cunoștință în ultima vreme cu arestul. Nu e așa. Cauza este, mai degrabă, una statistică: și anume faptul că primarii PDL au mai multe resurse (de prin fondul de rezervă al dlui Boc) și mai mult aplomb în a dedica contracte, decât cei ai opoziției.

Reținerea vicepreședintelui CJ și a primarului din Cluj nu evidențiază altceva decât faptul că, lucrându-se în echipă, beneficiile pot fi mai substanțiale. Dar și pierderile, când intră pe fir cine nu trebuie.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie