Ziarul personal Octavian Andronic
02 Mar 2021 - 06:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 06 ianuarie 1998 Nr:

Punctul pe Y. CÂNTAREA ROMÂNIEI - FAZA PE TRANZIȚIE

de Octavian Andronic

Cântarea României se dorea o demonstrație a forței de creație populară în condițiile propice acesteia oferite de sistemul comunist. N-a reușit însă să fie decât un triumf al diletantismului, transformându-se într-o farsă de proporții naționale, stimulată din interesul falsificării realității în folosul celor ce o guvernau.

Ceea ce s-a întâmplat în viața noastră politică în ultimele zile ale anului care a trecut seamană izbitor cu o “Cântare a României” în care locul actorilor amatori a fost luat de politicieni.

Aceștia au oferit un spectacol uimitor lăsând să se vadă clar urzeala unor regii pripite, țesătura rară a unor scenarii de două parale și ariile în falset ale discursului politic diletant și lipsit de substantă.

Să mă explic: cea mai neîntâmplătoare întâmplare este demisia lui Băsescu. Dezacordurile sale cu primul ministru, frecvente și publice, n-au însemnat altceva decât cuantificarea diferențelor de vederi dintre cei doi parteneri ai coaliției - CDR și PD. După scandalul Severin, în care PD a trebuit să-și retragă ministrul în fața presiunii publice, demisia hodoronc-tronc a ministrului Transporturilor nu reprezintă toana unui marinar zănatic, ci lucrătura bine gândită a unui partid care, înainte de a se delimita (cât mai e timp, pentru a nu se pierde complet urma de popularitate rămasă), dorește să-i arate partenerului pisica, retrăgându-l pe singurul membru al guvernului care demonstrase că vrea și știe și să facă ceva...

... În toiul pregătirilor de aniversare a Revoluției, când președintele și primul ministru se pregăteau să pună solemn coroane pe locurile în care și-au dat viața eroii, un procuror tembel anunță că îl va pune sub urmărire pe fostul președinte, pe motiv că teroriștii ar fi fost o invenție a acestuia. Atunci, eroii comemorați a cui invenție sunt? Gogomănia nu numai că nu e sancționată, dar se bucură de "sprijinul total” al unui procuror general pus cu de-a sila și cu modificarea legii de președinte într-o funcție din care nu înțelege decât că trebuie să răspundă dorințelor rostite sau doar gândite de acesta.

... Ministrul Apărării pleacă în vizită în Bosnia și e întors din drum ca un emigrant ilegal de către domnii de la SFOR, prea preocupați de trasul sforilor în prezența lui Clinton și Kohl, ca să mai aibe timp de un amărât de ministru român. MApN dă un comunicat de protest, spunând că și-a făcut datoria, pentru ca a doua zi ministrul să-i destituie și să-i sancționeze pe toți pentru incompetență. Păi, dacă statul major al armatei române nu e în stare să organizeze o vizită, cum ar putea organiza un război?

... Vine regele să-și petreacă Crăciunul în țară, după 50 de ani, și nimeni nu-l mai întoarce de la aeroport. Nu vrea nimic - poporul poate să stea liniștit. Dar, brusc, în fața politicienilor republicani rămași cu gura căscată își desemnează urmașul la tron! Care tron?

...Pe rând, Președintele si Primul Ministru se adresează națiunii și spun că 1998 va fi un an de cotitură. Că vom zări lumina de la capătul tunelului. Dar din tunel apare secretarul de stat Rușanu de la Finanțe și zice: nici pomeneală! Dacă n-o s-o ducem mai rău, să zicem merci dacă va fi măcar la fel. Doamne iartă-i!

... Dar, pretendentă la trofeul Național Cântarea României rămâne autosesizarea procurorului general în chestiunea deja cronică a imunitătii lui Vadim. Cu o clarviziune ce te lasă în fund, acesta își servește din nou superiorii cu o gafă de zile mari: pe fondul ascensiunii      în topul politic a liderului PRM, o astfel de acțiune este exact ce-i lipsește spre a deveni un soi de erou național!

Altfel, toate bune și frumoase și în 1998 la cât mai multe succese în festivalul național al tembelismului. (06 ianuarie 1998)

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie