Lider al unui partid mic, dar care se vrea vioi, Cozmin Gușă a obișnuit asistența cu extravaganța ideilor sale duminicale menite să crească cota formațiunii măcar în coloanele ziarelor și la știrile televizare, dacă nu și în electorat.
Ultima sa idee mi se pare însă demnă de luat în considerație. El propune ca parlamentarilor să li se aplice aceleași reguli în materie de pensionare, ca și restului populației: 65 de ani pentru bărbați și 60 pentru femei. Scociorând el prin liste, a depistat vreo 70 de cazuri în care aleși actuali ar trebui să se retragă definitiv la terminarea mandatului. Între aceștia se află, bineînțeles, și cel căruia Gușă îi poartă sâmbetele mai mult ca oricărui altuia: Ion Iliescu. Teoretic, Gușă are dreptate. Legea ar trebui să fie una pentru toți. Inclusiv pentru acei parlamentari obosiți de viață care ar putea să doarmă mai bine acasă, în fața televizorului, decât în sala de plen. Parlamentul este însă un loc de muncă deosebit. Care are nevoie de persoane și personalități viguroase, dar de toate vârstele, cu inițiativă, dar și cu experiență, cu tenacitate, dar și cu prudență. Legile sunt un lucru gingaș și trebuie bine cumpănite efectele lor înainte de a li se da drumul la promulgare. Ar avea un astfel de parlament compus din tineri și maturi de primă generație discernământul necesar să adopte legi bune, eficiente, în absența experienței și ponderării celor mai în vârstă? Mă îndoiesc. Într-o meserie ca aceasta, care se învață din mers, sunt necesare calități deosebite și resurse intelectuale diverse. De aceea cred că soluția nu trebuie căutată pe aiurea. Ea exista și a mai fost aplicată cu real succes. În sensul specializării celor două Camere ale Parlamentului. Dacă tot ne-am pricopsit cu două, hai să le ‚decomandăm’, să le personalizăm. Să facem, de pildă, din Senat, o cameră a ‚înțelepților’, a oamenilor cu experiență și cu merite reale în progresul societății și unde limita de vârstă să nu funcționeze. Această specializare vine ca o mănușă pe mult-clamatul vot uninominal, în timp ce Camera Deputaților ar putea fi rezervată votului clasic, pe listă. Sincer să fiu, mi-ar place să știu că avem un Senat, în care lucrează spre binele țării, foști președinți, foști premieri, personalități remarcabile din domeniul științific și cultural, în timp ce Camera va colcăi de energiile creatoare ale tinerilor calificați în procesul elaborării de noi legi de care țara are nevoie.
De aceea cred că propunerea lui Gușă n-ar trebui nici respinsă, nici ridiculizată, ci analizată cu atenție și folosită pentru crearea unui cadru cât mai eficient și mai adaptat noilor realități europene. |