„Este ultimul an când voi mai reprezenta Guvernul României în relațiile internaționale” – a spus principele Radu Duda și, în spatele declarației, descifrăm un fel de năduf și o descurajare. Când a primit din partea premierului Năstase această sarcină de onoare, prințul a fost onorat. Era vremea bătăliei pe toate planurile pentru aderarea la Uniunea Europeană și nicio pârghie nu părea de neluat în seamă.
Șapte ani a trudit prințul, lăsându-și baltă căminul de la Palatul Elisabeta și bătând Europa în lung și în lat, pentru a transmite caselor regale de pe unde a mai rămas regalitate, mesajul de solidaritate pentru România.
Este, desigur, greu de cuantificat măsura în care Casa Regală a contribuit la seccesul campaniilor pentru NATO și UE. Oricum, nu este de neglijat, într-o lume în care regalitatea continuă să aibe un rol important în țări cu democrație consolidată.
Față de regalitate autoritățile din România au avut atitudini contradictorii de-a lungul celor 18 ani acare au trecut de la revoluție. De la negarea vehementă, până la o acceptare aproape necondiționată, au fost parcurse cam toate etapele. Relația a început prost, sub semnul contesteției vehemente. Tentativele fostului rege Mihai de a reveni în țară după 1989 au generat episoade cu mare încărcătură emoțională. A fost întors de la aeroport, a fost fugărit pe autostradă și obligat să se reîmbarce în avionul care l-a adus, i s-a refuzat eliberarea de vize și pașaport. Apoi, în 1992, s-a produs o revenire triumfală, ignorată de autorități. Schimbarea lui Iliescu cu Constantinescu nu a fost una fastă, foștii monarhiști veniți la putere dovedindu-se mai reticenți chiar decât foștii comuniști. Guvernarea cederistă n-a făcut nimic pentru rege. A fost meritul lui Ion Iliescu, în ultimul mandat, de a consimți și de a procede la o reconciliere istorică. Vizita sa inopinată la Versoix, din 2001, a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Demersurile concrete ale guvernului Năstase, pentru retrocedarea unor bunuri – Palatul Elisabeta redevenit reședință regală, Castelul de la Săvârșin și, ulterior, chiar Peleșul – au dus bunăvoința dincolo de limitele ei decente, după părerea multora. Reinserarea monarhiei în viața românilor a fost una calmă și lipsită de complicații. Teama față de restaurație s-a dovedit lipsită de suport, ponderea statistică a susținătorilor monarhiei dovedindu-se nesemnificativă. Gestul final al „înregimentării” Casei Regale în campania pentru integrarea europeană și nord atlantică s-a dovedit unul eficient sub raportul imaginii, pentru guvernarea de stânga. Așa cum era de așteptat, noua guvernare de dreapta n-a făcut din regalitate o miză a sa. În asta constă, poate, și explicația renunțării principelui Duda de atribuțiile sale oficiale și retragerea în zona de meditație și observație tradiționale.