Darea la iveală a topului celor mai bogați oameni din România este o lovitură publicistică. Vreme de mai bine de o săptămână, subiectul se instalează în top deturnând atenția publică de la alte teme, cu adevărat presante și arzătoare, pe baza cărora s-ar putea alcătui un top cu mult mai realist: cel al primelor trei milioane de săraci ai țării, de exemplu.
Dealtfel, în topul sărăciei se pare că stăm mult mai "bine" decât în cel al bogăției, pentru că lipsurile sunt cu mult mai evidente și mai palpabile decât bunăstarea unui strat social subțire. La noi, sărăcia e tipică, iar bogăția atipică. Cu doza de relativitate inerentă, sondajul efectuat de revista cu profil economic care l-a dat publicității, pune în evidență un lucru îndeobște cunoscut: că un număr mic, de oameni dețin un procent semnificativ din bogăția națională. În cazul de față, cei 300 de nominalizați cu sau fără voia lor, dispun cam de o treime din PIB! Pentru o țară cu o "economie de piață funcțională" lucrul n-ar fi ieșit din comun. Pentru România, este. Iar motivul îl constituie faptul că această cifră este aproximativ egală cu ceea ce lipsește din bugetul statului, prin neplata obligațiilor financiare, prin evaziune fiscală și vamală, prin practici oneroase pe piața subterană a economiei.
Nu vreau să spun că e vorba de aceiași bani, că ce se află în conturile și în patrimoniul bogaților este ceea ce lipsește din buzunarul statului. Există, printre cei 300, și un număr însemnat de oameni care nu au recurs la metode incorecte pentru a-și realiza și spori averile. Sau nu la mijloace ilegale. De regulă, aceștia sunt cei care nu s-au înconjurat la fiecare pas de surlele și trâmbițele mediatice și și-au văzut de treabă cu mai multă modestie decât se utilizează de obicei. Sare însă în ochii oricui faptul că la vârf se află tocmai oamenii despre care presa a tras cel mai adesea semnalele de alarmă în legătură cu metodele neortodoxe pe care le-au folosit pentru a prospera. Și la fel de săritor în ochi este faptul că o bună parte dintre ei au investit în media (deobicei, în produse care consumă, nu fac bani) pentru a avea un instrument eficient de a-și proteja interesele și de a răspunde atacurilor.
Din păcate, în această fază de tranziție, bogăția la români rămâne tributară principiului vaselor comunicante... |