Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 03:55
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Trebuie să se termine odată cu aceste mizerii și Șantajuri!''

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 01 iunie 2010 Nr: 3046

Principiul lui Farfuridi: Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!

de Octavian Andronic

Traian Băsescu a făcut din ideea reformării statului ideea principală a campaniei sale electorale. A desprins din context partea cea mai tentantă pentru un public excedat de ineficiența și excesele unui parlament greoi și împănat cu neaveniți: aceea de a se reduce numărul de Camere, de la două la una, iar totalul aleșilor la doar 300! Demersul a prins și  rezultatul referendumului i-a dat cale liberă de a se răfui, oficial de data aceasta, cu cei care-l suspendaseră din funcție făcând din el un cap de serie original. Ca și din colaboratorul său cel mai apropiat, Emil Boc, de asemenea cap de serie într-o viitoare listă de premieri disponibilizați prin moțiune de cenzură. Evident că principalul demers de reformare a statului a rămas, pentru cei doi, în toată această perioadă în care țara a ars, modificarea Constituției pentru a face posibilă, peste 2 sau 6 ani, funcționarea unui Parlament unicameral cu 300 de deputați.

Cât de urgentă și de presantă este această chestiune pe fondul unei crize galopante care calcă totul în picioare, s-a văzut odată cu decizia luată de guvernul lui Boc și anunțată de președintele Băsescu, de a se contracara efectele acesteia tăindu-se din lefurile bugetare și din pensii. Practic, de mai bine de un an și jumătate de când ne confruntăm cu dificultățile majore ale recesiunii mondiale aceasta este, practic, prima și cea mai discutabilă măsură anticriză!Au mai fost câteva glume, de genul forfetarului și a programelor „prima casă” și „rabla”, dar cu așa ceva nu se poate lăuda decât un personaj cu lipsa de simț al umorului precum Emil Boc.

Situația dificilă în care a ajuns statul – datorită erorilor cumulate ale tuturor guvernanților de până acum – făcea nu doar posibilă, dar absolut necesară o operațiune radicală de reformare a acestuia. Statul român este o mașinărie învechită și depășită, care consumă mult, cu randament minim și nu este capabil să funcționeze la parametrii pe care îi implică condițiile actuale. Ar fi fost cel mai bun prilej pentru un Traian Băsescu, sincer interesat de această problemă, să pună piciorul în prag și să ceară o reformă drastică: simplificarea aparatului administrativ, eliminarea structurilor intermediare, eficientizarea aparatelor de supraveghere și control, diminuarea drastică a numărului excesiv de funcționari și a instituțiilor parazitare. Prin aceasta s-a fi realizat, implicit, economiile care să micșoreze povara asupra bugetului. În locul acestor operațiuni, tandemul Băsescu - Boc a preferat o operațiune cosmetică, prin care se transferă responsabilitatea rezolvării în spinarea întregii populații. Vom plăti, solidar, pentru greșelile doar ale unora.

De ce? Mai simplu decât se poate imagina: o reformare autentică  s-ar fi repercutat în primul rând asupra clasei politice și administrative clientelare. PDL-ul ar fi trebuit să-și devoreze „copiii” puși în funcții de pe care pot organiza și dirija colectarea de fonduri pentru plata datoriilor electorale și pentru consolidarea bugetului partidului. Statu-quo-ul rezolvă problemele păturii cățărate la putere care a acaparat toate robinetele prin care se scurge risipa benefică pentru buzunarele celor angrenați în procesul acesta metodic de spoliere a unui stat păgubos și incompetent.

Președintele, premierul, miniștrii, toată droaia de potentați sunt de acord să se revizuiască orice, cu condiția să nu se schimbe nimic din ceea ce le permite lor – sau altora care ar fi în locul lor – să prospere pe seama falimentului statului. Și al populației naive …

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie