Conferința națională a PDSR-ului - organizată pe parcursul unei singure zile, azi, din rațiuni financiare (!) - mi se pare un eveniment important. Sau care poate deveni important cu o condiție: aceea de a nu se transforma într-o festivitate triumfalistă.
Desigur, nu puțini dintre liderii acestui partid adulmecă boarea revanșei. Cupa cu procente poartă în ea o licoare mortală, dacă e sorbită pe nerăsuflate. Desigur, să ai în opțiunile electoratului un avans ca acela pe care îl are acum PDSR-ul - dar, mai ales, procentul care-1 validează pe ex-președintele Iliescu drept cel mai autorizat candidat la fotoliul de la Cotroceni - nu e de colo.
Dar până la alegeri mai e cale lungă - mai mult de un an. Iar dacă, în acest interval, PDSR-ul nu reușește să aducă argumente clare, prin care să-și legitimeze avansul, lucrurile se pot schimba în mod dramatic.
Cred că cea mai importantă problemă a partidului este să poată demonstra electoratului că PDSR-ul de mâine nu va fi cel din anul 1996 și că poziția pe care se află nu se datorează exclusiv prăbușirii, sub impactul nereușitelor politice, a adversarilor săi.
Nu știu - și nici nu e treaba mea - cum poate fi făcut acest lucru.
Pot cel mult să bănuiesc: despărțirea de unii oameni, a căror pierdere nu înseamnă nimic, ală- turarea unor oameni noi, a căror prezență să însemne ceva, renunțarea la spiritul de revanșă, evaluarea realistă a momentului și obiectivelor, dincolo de retorica tradițională, percepția transformărilor produse în structura. electoratului - ar fi câteva dintre pârghiile prin care PDSR-ul ar putea să-și justifice, prin sine, poziția de lider în opțiunile majorității.