Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 13:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 08 August 2008 Nr: 2282

Președintele Văcăroiu

de Octavian Andronic

Înaintea plecării sale spre Beijing, unde asistă alături de numeroase alte VIP-uri la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, președintele Băsescu ne-a făcut o surpriză: a informat nația că dacă ceva neașteptat se întâmplă în timpul absenței sale și nu va avea mijloace de reacție, responsabilitatea  „trebilor dinăuntru” trece în sarcina președintelui Senatului.

Dl Văcăroiu nu este  la prima experiență de înlocuitor de președinte. Teoretic, această poziție îi este conferită de Constituție. După președinte, președintele Senatului este cel mai înalt în grad demnitar. Urmează președintele Camerei Deputaților și abia apoi, pe locul 4, premierul. Dl Văcăroiu rămâne, deci, de santinelă în post la Cotroceni. Deși este puțin probabil să nu poată să-și îndeplinească atribuțiile – me-a asigurat președintele de țară – a ținut, totuși, să îndplinească această formalitate. În mod sugestiv, dl Văcăroiu  este poate singura personalitate a opoziției prezidențiale cu care Traian Băsescu a reușit să lege un dialog civilizat. Și acest lucru s-a datorat, în primul rând, calităților tremarcabile de om politic și de om ale președintelui Senatului.

Dl Văcăroiu este, după dl Iliescu, politicianul cu cel mai spectaculos CV la vârf. A fost prim-ministru patru ani, între 1992 și 1996, când a reușit să stabilizeze declinul economic provocat de schimbările radicale din societate. Alți patru ani, până în 2000, a fost vicepreședinte al Senatului. În 2000 a devenit președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, funcție pe care și-a păstrat-o și după schimbarea din 2004, devenind, alături de Adrian Năstase, primul reprezentant al Opoziției într-o asemenea funcție, rezervată de regulă Puterii. În 2007, timp de o lună, a devenit președinte interimar, înlocuindu-l pe Traian Băsescu pe perioada suspendării sale până la referendum. Și-a executat atribuțiile cu decență, fără a da peste cap aparatul administrației prezidențiale, cum se așteptau aproape toți. I-a predat lui Traian Băsescu postul intact. Un asemenea record personal nu este la îndemâna oricui. În ciuda unei cronice indiferențe față de propagarea propriei imagini, Nicolae Văcăroiu a acordat prioritate seriozității cu care și-a  exercitat atribuțiile. În ciuda      satiric propagat de aceleași publicații în pană de subiecte, el se dovedește unul din stâlpii de rezistență a formațiunii din care face parte, și pe care a ajutat-o să-și păstreze echilibrul în momentele dificile.

Iată de ce cred că însăși posibilitatea – teoretică – de a redeveni, chiar și pentru câteva zile, șef de stat, e una care i se potruvește. Și la care cei din jurul său ar trebui să mediteze mai profund.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie