Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 11:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Noi nu recunoaștem că am trădat!''

-- Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 17 decembrie 2008 Nr: 2390

Premierul StoloBoc

de Octavian Andronic

După ce l-ai văzut lăcrimând pe Traian Băsescu pe umărul unui Stolojan doborât psihic de sondajele electorale care-i indicau un eșec spectaculos în fața lui Năstase, nu-l mai crezi nici dacă-l vezi doar întristat de noua defecțiune a singurului său prieten – dacă e să dăm crezare ideii că președintele are prieteni.

Evident, întrebarea va continua să persiste atâta timp cât dublul defector se va mai afla în prim–planul scenei politice – inteval care cred că se va mai măsura doar în luni. Oricum, explicațiile pe care a încercat să le dea odată cu anunțul abandonului sunt demne de tot hazul. S-a înțeles că, sensibilizat de apelul prezidențial de a se da șanse tinerilor politicieni, a făcut gestul doar în scopul de a lăsa țara pe mâna unui tineret promițător. Dacă acesta este Boc, mi-e greu să mai înțeleg ceva.

Mai degrabă cred că episodul trebuie filtrat prin tensiunile tot mai mari acumulate în sânul partidului democrat liberal, unde vechii democrați s-au văzut concurați și copleșiți, de veneticii liberali. Nu numai că principala funcție a fost dată de Băsescu unui „străin”, dar gruparea sa vine să înhațe și cam multe portofolii ministeriale. Pe de altă parte, ordinea brutală pe care încearcă să o facă președintele în partid, punând etichete pe capul veteranilor este un alt motiv de nemulțimiri. Iar nominalizarea lui Boc pare a avea doar rostul de a face să se mai calmeze tensiunile. Ar mai fi și o altă explicație: Stolojan a fost de la bun început „calul troian” pe care Băsescu a încercat să adoarmă vigilența social-democraților, acceptând un guvern făcut la paritate între cele două partide condus de „unul din afară” – Stolojan nefiind perceput nici de ai lui Geoană ca fiind de-al lor. În sprijinul acestei ipoteze vine și argumentul faptului că decizia retragerii lui Stolojan fusese luată încă de sâmbătă, înaintea parafării acordului de parteneriat, acord pe care un premier democrat „sută la sută” l-ar fi putut periclita. Așa, lui Geoană i-a fost servit un ou fierbinte pe care acum nu mai are cum să-l lase din mână fără a sparge înțelegerea și a genera resentimentele pesediștilor care s-au văzut deja în barca puterii, după cei patru ani de post negru. Cu siguranță că negocierile ar fi decurs altfel dacă Băsescu îl numea, de la prim început premier pe Boc.

Cu lipsa sa de tact devenită celebră, Băsescu a mai pus și de data asta niște sare pe rănile produse de hățurile cu care-și strunește partidul. A spus, franc, că în Paridul Democrat n-a prea reușit să găsească personalități de anvergura lui Stolojan, cu care să-l înlocuiască pe acesta, dând de înțeles că „soluția Boc” a fost una circumstanțială. Cu alte cuvinte, nici Blaga, nici Videanu, nici Berceanu – ca să pomenim doar câteva dintre „vârfurile” crescute la umbra sa – nu sunt compatibili cu ideile sale despre ceea ce trebuie să însemne un autentic premier. O jignire mai mare poate fi cu greu imaginată pentru un partid cu oameni stresați și inhibați de controlul dur pe care-l exercită asupra lor șeful statului. Între libertatea față de cel care a făcut din ei reprezentanții celui mai important partid al neamului și orgoliul de politicieni care au trudit pe ogorul electoral se produce o falie pe care Băsescu va găsi cu greu mijloacele prin care să o facă mai puțin riscantă pentru cei care populează acest teritoriu.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie