Ziarul personal Octavian Andronic
19 Apr 2024 - 13:38
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 02 November 2009 Nr: 2891

Pre-fraudarea lui Hayssam

de Octavian Andronic

„Pre – fraudarea alegerilor” este o găselniță inspirată. Ea vine – cum nu se poate mai prost pentru președintele în exercițiu – din partea unor organizații civice care acum cinci ani l-au suținut trup și suflet. Mai ales suflet. Argumentele invocate de acestea sunt reale și cu mult mai credibile decât dacă le-ar fi aruncat în joc contracandidații lui Băsescu. Este limpede că staff-ul său electoral imaginat varianta Referendumului ca un argument forte în campania elecorală. Un candidat în exercițiu și care nu se poate lăuda cu vreo realizare concretă, nu are decât varianta deturnării discuției de la bilanț spre perspectivă. O perspectivă care poate servi și drept scuză. Așadar, referendumul devine instrumentul concret de luptă cu partea ticăloșită a societății care l-a împiedicat sistematic să-și atingă obiectivele, garantându-i totodată o prezență mai susținută a electoratului propriu la urne.

Mă îndoiesc însă că Traian Băsescu se va lăsa impresionat de acest demers și nu-l va folosi ca un argument în plus pentru demonstația sa: vedeți, nu știu ce să mai născocească ca să mă împiedice să reformez societatea! Iar pentru reglementarea constituțională a situației, pașii sunt prea numeroși și timpul mult prea scurt pentru a ajunge la un rezultat. Ce să se facă: să fie avertizat alectoraul să nu țină cont în exprimarea opțiunilor sale de campania deja declanșată pe această temă?

Mai puțin inspirată – ca tactică de atac la același președinte – este povestea cu „scrisorile lui Hayssam”. Desigur, mulți se vor întreba de ce au ajuns acestea în posesia ziarelor care le-au publicat taman acum, în campanie? Cum și de ce le-a ținut ascunse și nu le-a dat curs la timpul cuvenit? Răspunsul este cât se poate de clar: cine le-a avut, sau le-a dobândit, a calculat cu exactitate momentul detonării. Episodul „Hayssam” a făcut să curgă destulă cerneală și vorbe. Au existat mereu suspiciuni legate de modul în care a fost rezolvată „criza ostaticilor” și de epilogul acesteia – fuga sirianului. Însăși secretizarea – pentru 40 de ani – a documentelor legate de aceasta ne dă de înțeles că au existat destule aspecte neclare sau chiar dubioase în derularea anchetei. Suspiciunile legate de anumite „înțelegeri” au persistat. Iar acum ele prind contur. Și devine limpede că „fuga” sirianului nu a fost o performanță individuală a acestuia, ci a fost pusă la cale cu minuție de către instituții și persoane competente. Că a existat o înțelegere în virtutea căreia Hayssam trebuia să fie făcut scăpat. Ce rămâne profund neclar în această poveste este circul pe care l-a declanșat fuga acestuia  și demiterea în bloc a șefilor de servicii secrete. Cel puțin prin acest gest președintele apare ca orchestrator al întregii afaceri – cu atât mai mult cu cât cei demiși n-au avut nici o manifestare de revoltă față de un act în mod evident abuziv. Pentru că rețeta fugii fusese scrisă de personaje care n-au fost niciodată demise și cărora nu li s-a cerut socoteală pentru asta (Botoș, Macovei, Degeratu).

Nu cred, însă, că -  în ciuda fierberii publicistice – acest episod va cântări prea mult în balanța unui eventual eșec al președintelui. Nu pot să nu-mi amintesc că în 2000 s-au orchestrat scandalurile „Costea” și „Firul Roșu” cu bătaie directă la candidatul Iliescu și că, în ciuda eforturilor organizatorilor, acestea nu au avut nici un impact la urne.

 

Dacă Traian Băsescu va avea de pierdut în 22 Noiembrie și în 6 Decembrie, va pierde de urma altor scandaluri. Dintre multele pe care le-a provocat, cu îndârjire aproape. Băsescu  are mari șanse să câștige referendumul, dar să piardă realegerea...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie