Ziarul personal Octavian Andronic
07 Mai 2021 - 12:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 26 iunie 2008 Nr: 2245

Poliția față-n față cu corupția generalizată

de Octavian Andronic

Cei 450.000 de euro găsiți acasă la șeful Permiselor Auto din Argeș erau – spun cunoscătorii – doar partea lui din „prada” pe care o reprezentau șpăgile pentru obținerea de permise auto fără examen sau cu examen simulat.


Restul de bani – un rest considerabil – mergea în alte direcții între care cea mai importantă era una politică. Se speculează intens pe seama faptului că darea în vileag a a acestei rețele reprezintă una dintre reglările de conturi dintre două partide care pe vremuri aveau relații aproape frățești și că motivul principal l-a constituit recenta campanie electorală și sumele vărsate preferențial în contul unui partid.

Slaba apetență a mediei video față de eveniment s-ar datora, spun aceiași cârcotași, faptului că un mare număr de oameni de televiziune și-au obținut și ei permisele în acest mod, între beneficiari numărându-se o cunoscută moderatoare de emisiuni de familie și un vitriolant realizator de emisiuni satirice – ca să nu-l mai pomenim pe deja celebrul beneficiar al tuturor categoriilor de conducere, victoriosul primar cu greutate de la un sector bucureștean.

Povestea de la Pitești are o vechime considerabilă. Acolo se produc de ani buni, pe bandă rulantă, conducători auto care sunt azvârliți cu inconștiență în trafic, unde produc tragedii. Nu de puține ori agenții de circulație s-au văzut în situația de a nu putea lua declarații de la șoferii care încălcaseră regulamentul pentru simplul și banalul motiv că aceștia nu știau să scrie și să citească! Au fost considerate simple întâmplări, scăpări ale sistemului, și nu un procedeu curent.

Totul a început, se zice, cu crearea, pe tăcute, a unui „serviciu secret” de protocol, care să-i ajute pe candidații importanți să treacă mai ușor peste această barieră. Și cum în București ar fi bătut la ochi, s-a făcut la Pitești. Treptat, însă, lucrurile au scăpat de sub control și sistemul a început șă funcționeze și să se organizeze independent, cu tarife diferențiate pe categorii de candidați, care în unele cazuri mergeau până la 20-25.000 euro pentru un permis nou nouț.

Marea ciudățenie a cazului o reprezintă faptul că, dacă n-au simțit că ceva necurat se întâmplă acolo, șefii mai mari sau mai mici n-au realizat nici fenomenul brusc al ridicării nivelului de trai al celor implicați direct. Sau dacă și-au dat seama, nu i-a impresionat, fiind pus pe seama unui fenomen mai general în anumite zone ale poliției care intră  în contact direct cu „clientul”. Nu-mi fac iluzia să cred că Piteștiul este un caz izolat. Bag mâna în foc că asta se întâmplă  în mai toate județele, e drept însă, nu la nivelul și cu amploarea detectate în Argeș.

Ministerul de Interne are aici o problemă serioasă. Coroborată cu complicitățile cu lumea interlopă ale judiciaturiștilor, cu aranjamentele celor care fac dosare economice, avem imaginea unui fenomen de corupție generalizată, a cărei punere în evidență ar trebui să genereze un seism purificator. Care însă, iată, nu se produce. De ce? Sunt alte „chestiuni”, mai arzătoare, la ordinea zilei...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie