Ziarul personal Octavian Andronic
25 Apr 2024 - 03:14
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când eram mic am vrut să mă fac pilot. Dar am descoperit că am probleme cu vederea și atunci m-am făcut politician.

-- Ioan Mircea Pașcu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 30 March 2009 Nr: 2466

Plasa lui Vanghelie

de Octavian Andronic

Dacă ar fi știut în ce se bagă, Dan Nica ar fi rămas, probabil, simplu... vicepremier și și-ar fi văzut de conducerea departamentelor care i-au fost repartizate cu suficientă larghețe de către Boc (Tăriceanu nu le dăduse mai nimic vicepremierilor lui) și ar fi trăit liniștit. Ca tot românul, a dorit niște trese în plus și ceva mai mult acces la oala cu miere a puterii. Și uite ce-a ieșit.

În orice altă țară cu tradiție democratică, episodul consumat marțea trecută – arestarea șefului formațiunii contra informative a unui minister cu importanța celui de Interne – ar fi atras după sine, automat, demisia ministrului. Acesta n-ar mai fi avut nici un motiv să aștepte: ce să aștepți de la simplul fapt că ai numit într-o funcție de asemenea importanță – atenție, funcția asta a mai dărâmat doi miniștri - un personaj certetat pentru fapte grave. Pentru asta nu e suficient să-l dai afară pe cel care n-a fost în stare să te informeze despre situație. Trebuie să pleci tu însuți!

Probabil că dl Nica nu a făcut gestul pentru că nu s-a simțt chiar atât de vinovat. Nominalizarea șefului acestui departament a fost una cu bucluc: Oprea a trebuit să-și ia catrafusele nu pentru că Ardelean n-ar fi fost bun, ci pentru că nu și-a informat - și n-a obțint în prealabil acordul – șefii de partid. Funcția avea o importanță aparte, și însăși miza acestui minister se baza pe ea. Oprea a comis eroarea de a nu ține cont de faptul că „partidul” dorea pe altcineva în această funcție. Foarte probabil, același personaj care i-a fost băgat pe gât lui Dragnea, obligându-l și pe acesta să demisioneze. Presupun că ceva asemănător i s-a întâmplat și lui Nica. Prevenit de „erorile” predecesorilor săi, el a mers cu ochii închiși pe ce i s-a livrat de la partid: Cornel Șerban. Validat de partid, omul nu mai avea nevoie de alte confirmări. Era suficient.

Toate aceste manevre au un numitor comun: Marian Vanghelie. Ahtiat după putere, acesta face toate manevrele posibile pentru a-și consolida puterea în partid. A înțeles că pe scara ierarhică nu poate ajunge unde dorește. Deficitul de cultură și imagine se dovedesc piedici de netrecut. Un popor care a trăit un sfert de veac sub călcâiul unui analfabet, nu mai dorește un altul în primă linie. Și-a încercat norocul cu candidatura la Primăria Capitalei și a văzut că nu merge. A adoptat o altă tactică: obținerea puterii pe căi oculte prin interpuși, prin oameni care depind de el. Primul pas l-a făcut prin alcătuirea unei rețele de susținere a lui Mircea Geoană. Acesta și-a păstrat funcția, în condițiile divrgențelor generate de coalizarea cu PD-L, grație plasei de sprijin țesute de Vanghelie împreună cu șefii locali de organizații. Următoarea mișcare a fost aceea de a completa structurile la care PSD-ul are acces cu oamenii săi. Iar cel mai important obiectiv era – din rațiuni lesne de înțeles – Ministerul de Interne. Mai întâi Vanghelie a încercat să-l impună aici pe omul său, Voicu. N-a avut succes la votul din Birou. A tras sforile ca Oprea să fie debarcat și la noua nominalizare a coborât ștacheta: și-a impus un alt om la conducerea DGIPI. Dragnea a demisionat și cu el s-a dus toată schema. Ultima mișcare a fost de a-l împinge în față pe Șerban. Nica, cel care cunoștea toate mișcările, și-a dat seama că dacă vrea postul, trebuie să accepte prețul. Nu și-a imaginat însă că prețul va fi atât de mare. Și că ambițiile lui Vanghelie lovesc într-o întreagă categorie de interese care nu renunță la luptă cu una cu două. Iar lovitura – atent preparată – a fost răvășitoare. Cu efecte colaterale care de abia de acum încolo vor putea fi evaluate. Inclusiv asupra celui care s-a străduit să țeasă această plasă...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie