Am, aºa, o bãnialã cã premierul - cu toate studiile sale juridice fãcute "la distanþã" - nu este atât de naiv, sau nu are consilieri atât de proºti, încât sã nu fi bãnuit cã proiectele sale de lege ce prevedeau amputarea pensiilor ºi a salariilor bugetare vor merge ca unse la aplicare. Cred, mai degrabã, cã toatã gãlãgia pe care a fãcut-o în jurul lor, mimând disperarea ºi intransigenþa, a fost doar un circ ieftin menit sã dea fraierilor impresia cã guvernul nu vrea nici mort sã punã cruce economiei mãrind taxele ºi cã preferã sã afecteze doar unele categorii, nu întreaga populaþie.
Acum sunt apropape convins cã Planul "B" (adica planul Boc) a fost, de fapt, Planul "A" ºi cã tãierea pensiilor a fost diversiunea cea mai la indemânã. Pentru cã altfel, de ce sã se fi complicat în aºa hal, punându-ºi în cap cea mai defavorizata categorie - cea a pensionarilor cu "pensii simþite", în loc sã fi purces direct la majorarea TVA-ului care era soluþia cea mai simplã, recomandatã, de altfel, ºi de FMI?
Anunþul fãcut, sâmbãtã, referitor la majorarea cu 5 procente a TVA este, practic, evenimentul anului. El dã semnalul unei scãderi generale a nivelului de trai - nu numai al pensionarilor ºi al bugetarilor - si declanºeazã o serie de reacþii în lanþ care, în acest moment, nu pot fi nici mãcar imaginate.
Este suficient sã revezi figura profund mâhnitã a ministrului Finanþelor ca sã-þi dai seama de proporþiile dezastrului, dar în special de faptul cã aceastã majorare nu este nici pe de parte soluþia problemelor, ci doar începutul unui lung ºir de restricþii fiscale al cãror efect de bumerang nu va întâria sã se facã simþit.
Niciun alt impozit sau taxã nu au efectul - pe orizontalã- pe care îl are TVA-ul.
Cei 5% suplimentari se vor multiplica într-o proporþie care va alimenta în primul rând inflaþia, iar apoi descreºterea economicã. Mi-e teamã cã la noi acesta este abia semnalul adevãratei crize care urmeazã ºi care ne va întoarce la nivelul de trai din primii ani ai trecerii buimace de la economia sociaslistã la cea de piaþã.
Care va fi efectul acestor mãsuri asupra acelor care au ghinionul (dar ºi ambiþia!) de a se afla la putere în cel mai dramatic moment al post-comunismului? Este destul de simplu de imaginat: in locul manifestãrilor de protest a doar douã categorii vor avea parte de resentimentele violent exprimate ale întregii populaþii. Pe mãsurã ce lucrurile se vor agrava ºi Executivul Boc nu va putea oferi niciun motiv de speranþã, incompetenta celor aleºi sau desemnaþi sã rezolve problemele crizei va deveni tot mai evidentã, iar...
Mã opresc aici, de teamã ca ideile mele sã nu fie interpretate de CSAT ca o tentativa de denigrare a autoritãþilor sau - Doamne fereºte! - ca un semn de înrolare în solda cine ºtie cãror moguli care atenteazã la siguranþa naþionalã.
Vã las pe dumnevostrã, deci, sã imaginaþi cursul evenimentelor.