Bocitoarele presei române, Elena Udrea și Roberta Anastase, au deplâns cu lacrimi amare, la Ploiești, starea jalnică în care a ajuns mass-media. Ministresa Dezvoltării și-a exersat coarda analitică declarând că disputa dintre Vântu și Ghiță „arată situația dramatică în care se află presa românească, sub controlul unor grupuri de interese economice obscure”.
Plânge ciob de oală spartă! – ar putea exclama, la unison, Vântu și Ghiță, demonstrând totosată că ei sunt cei care fac să funcționeze economia de piață, și nu Guvernul și Parlamentul, din care fac parte cele două dive, putând, la rândul lor, să-și exprime îngrijorarea față de situația dramatică în care se află politica românească, sub controlul unor grupuri de interese „nu chiar atât de obscure”. Ba, aș spune, foarte cunoscute.
Bref: situația presei este într-adevăr proastă. Nu mai proastă, însă, decât a politicii sau a altor domenii importante ale vieții publice. Aș spune că e chiar consonantă, în interiorul său manifestându-se aceleași vicii care populează restul societății – între care lipsa de credibilitate este cea mai gravă. Dacă ar fi să vorbim despre diferențe, una dintre acestea ar marca declinul presei ca fiind de dată mai recentă, determinat în special de deteriorarea cadrului general. Îmi amintesc că încă cu 7-8 nai în urmă, presa se mai bucura de încrederea publicului, acesta văzând în mass-media unul dintre pilonii de rezistență ai națiunii în fața ofensivei corupției și a grupurilor de interese. La starea sa actuală au contibuit, în mod sigur, oameni de calibrul lui Vântu sau Ghiță, veniți dinspre business cu intenția clară de a face din presă un instrument de presiune și de atingere a propriilor scopuri economice.
Dar, ca în bussines, în general, aceștia n-au reușit să confere instrumentului lor forța economică necesară. Vântu a ajuns datorită unui management fantezist și aventuros pe marginea colapsului, fiind nevoit să recurgă la „ajutorul” unui personaj minor precum Ghiță, într-un aranjament de o dubioșenie totală. Ghiță promitea să investească 75 milioane euro (!!) în grupul de presă falit. De unde? Nimeni nu știe! Vântu îi oferea cu generozitate suspectă managementul, știind bine că ploieșteanul nu reușise să rupă nici măcar gura Ploieștiului cu managementul necunoscutlui său trust de presă locală...
Stau și mă gândesc că, extrapolând termenii, putem vedea în „cazul Realitatea” un „caz România” în care „proprietarul” PNL, nemaireușind să o scoată la capăt, ar preda „managementul” unui tehnocrat oarecare, cu condiția să poată ciupi de la această „mita” cu care să supraviețuiască ”mogulii” săi centrali și locali. |