Ziarul personal Octavian Andronic
03 Dec 2022 - 01:10
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

N-am semnat nici un protocol și nu mai semnăm nici un protocol, pentru că am văzut că acestea nu se respectă!"

-- Dan Voiculescu, președintele PUR

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 14 ianuarie 2000 Nr: -97

Perenitatea clasicilor

de Octavian Andronic

„Guvernul, la fel ca un tâlhar de drumul mare, îi spune omului: „Banii sau viața". Și multe impozite, dacă nu majoritatea, sunt plătite sub această amenințare.. E adevărat, guvernul nu-l pândește pe om într-un loc izolat, nu-i sare în față din marginea drumului și nu începe, cu un pistol în mână, să-l buzunărească.

Dar tâlhăria nu este din acest motiv mai puțin tâlhărie: ba este chiar una mult mai mișelească și mai rușinoasă. Tâlharul de drumul mare ia doar asupra sa responsabilitatea, primejdia și caracterul criminal al propriei acțiuni. El nu pretinde că emite o revendicare de drept asupra banilor tăi, nici că intenționează să-i folosească pentru propriul tău beneficiu. El nu pretinde a fi altceva decât un tâlhar. Nu a dobândit destulă nerușinare pentru a pretinde că este un simplu "protector" și că ia banii oamenilor, împotriva voinței lor, doar pentru a-i putea „proteja" pe acei călători infatuați care se simt absolut capabili să se protejeze singuri sau care nu apreciază sistemul său specific de protecție. Este un om cu prea mult bun-simț pentru a avea asemenea pretenții. Mai mult, după ce ți-a luat banii, te lasă să pleci, așa cum, dealtfel, ți-ai dori. Tâlharul nu continuă să te urmărească în drumul tău, împotriva voinței tale, pretinzând că este adevăratul tău „suveran" datorită „protecției" pe care ți-o acordă. El nu continuă să te „protejeze", comandându-ți să i te înclini și să-l servești; cerându-ți să faci una și interzicându-ți sa faci alta; tâlhărindu-te din nou ori de câte ori are interesul sau plăcerea să o facă; și etichetându-te drept rebel, trădător sau inamic al țării tale și ucigându-te dacă îi contești autoritatea sau dacă nu-i satisfaci cererile. Este mult prea gentleman pentru a se face vinovat de asemenea imposturi, insulte și ticăloșii. Pe scurt, nu încearcă, în afara faptului că te jefuiește, să te transforme într-un sclav ori într-un naiv. Metodele acelor tâlhari și ucigași ce-și spun „guvernământ" sunt exact opusul celor ale „tâlharului singuratic".

Aceste rânduri au fost scrise în secolul trecut de către un autor care la această oră este tipărit în America în tiraje de milioane de exemplare. Numele său este Lysander Spooner, iar textul face parte din lucrarea „No Treason". Nu știu cât de mult se potrivesc ideile sale de acum peste o sută de ani cu realitatea relației stat-cetățean din America. Știu însă că ele vin ca o mănușă realității românești a tranziției de la socialism la capitalism. Nu pentru că statul comunist ar fi fost un tâlhar mai cumsecade. Era însă un tâlhar mai ordonat, mai meticulos, mai previzibil și cu care ne obișnuisem să conviețuim.

Ieșirea din totalitarism ne-a indus, odată cu iluzia libertății, și pe aceea a unui nou tip de relație. Una bazată pe sinceritate și pe adevăr - în contrast cu dublul standard orwellian al celei trecute în istorie. Că lucrurile nu stau așa, o constatăm în fiecare zi în care guvernanții ne mint, în loc să ne spună adevărul, pentru că sunt administratori proști sau prea lacomi pentru a o scoate la capăt. Sindromul „relaxării" vine să confirme în mod nefericit perenitatea clasicilor în aprecierea acestui raport fundamental, făcându-ne să regretăm că în locul miniștrilor nu se află niște tâlhari sinceri, de genul celor pe care-i descrie Spooner.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie