În bătălia sa de uzură cu președintele Băsescu și cu armata sa de pedestrași portocalii spre stacojiu (liberalii colorându-se tot mai vizibil spre albastrul tradițional) Tăriceanu&Comp. au făcut primul pas înapoi, după ce săptămâna trecută 'cunctatorul' Călin răspunsese cu o serie de lovituri directe la figura atacurilor prelungite ale locatarului de la Cotroceni.
Ca replică la intenția democraților de a participa singuri la scrutinul european, liberalii au răspuns, prin gura președintelui Camerei, că n-ar fi exclus să se amâne organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. Două explicații poate avea o astfel de decizie: ori ruperea democraților i-a prins pe picior greșit și se consideră nepregătiți pentru a face față acestui test; ori vor ca prin aceasta să-i lovească pe democrați, lipsindu-i de momentul favorabil al unui previzibil vârf de formă.
Și într-un caz și în altul, liberalii greșesc. Și pasul acesta înapoi îi pune într-o situație delicată, tocmai în momentul când ar fi avut nevoie, mai mult ca oricând, să-l facă în față. Relația dintre cele două partide este iremediabil compromisă, cu concursul direct al președintelui. Nici un alt președinte dintre cei pe care i-am avut până acum nu și-a dirijat cu atâta autoritate formațiunea din care provenea, precum o face Traian Băsescu. Ion Iliescu avea grijile lui personale față de separația puterilor și, deși își menținea influența, nu dorea deloc ca acest lucru să se vadă. Constantinescu nu avea în spate un partid, ci o alianță cu interese divergente, pe care nu o controla decât superficial. Băsescu este un veritabil comandant, pe nava sa neexistând noțiunea de democrație. Regula este ascultarea absolută a ordinelor. Iar ordinul de zi este: 'Jos cu Tăriceanu!' O primă mișcare în direcția dărâmării liderului liberal a fost constituirea PLD-ului. Cea de-a doua este ruperea Alianței. În fața a ceea ce urmează, Tăriceanu nu prea mai are ce pierde. Nu-i rămâne decât să iasă hotărât la bătaie. Se pare însă, vorba lui Voiculescu, că în afară de prestanță și de stil nu prea are, pe dedesubt, ceea ce caracterizează un adevărat bărbat de stat. Ceea ce Băsescu are până la exhibiționism.
Nu amânarea alegerilor europene este soluția problemelor liberale. Ci abordarea fără jumătăți de măsură a ceea de ce încă mai dispun și nu le poate fi luat cu ușurință: guvernarea. În condițiile în care partenerii demonstrează că nu sunt dispuși să respecte înțelegerile (chiar dacă alegerile europene nu au fost prevăzute explicit în protocol), Tăriceanu ar trebui să renunțe la reprezentanții democraților și să formeze un guvern monocolor. Minoritar, dar susținut cam de toată lumea, cu excepția, poate, a maghiarilor. În felul acesta și-ar lipsi adversarii și de importantul atu pe care-l reprezintă portofoliul Internelor, acolo unde se va pune în practică strategia viitoarelor alegeri. Nu mai vorbesc de fondurile europene care pot fi dirijate, prin portofoliile Mediului sau Transporturilor, spre clientela politică proprie. Pentru asta, însă, Tăriceanu trebuie să facă pasul înainte. Nu înapoi, cum ne-a obișnuit până acum.
|