Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 04:10
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 03 December 2009 Nr: 2920

Parada politicienilor

de Octavian Andronic

Parada militară de Ziua Națională din acest an a avut un mare succes: peste 10.000 de oameni s-au înghesuit pe tot parcursul bulevardului Kisseleff pentru a-i vedea pe ostași și mașinile lor de război. Vremea închisă a ratat punctul forte al paradei – defilarea aeriană – iar convulsiile politice au făcut ca la tribuna oficială să ia loc doar vreo câțiva membri demiși ai Guvernului, alături de un actual/viitor președinte și doi foști, pe care actualul n-a catadixit sa-i salute.

Îmi vine o idee trăznită: dacă în acest an de mare fierbințeală electorală, de Ziua Națională ar fi fost organizată o paradă a politicienilor? Cum ar fi arătat aceasta? Hai să facem un exercițiu de imaginație:

Deci, pe bulevardul dinspre Casa Scânteii, își face apariția Coloana Politicienilor. Primul este președintele în exercițiu, care poartă o pancartă pe care scrie, lângă fotografia sa: „Patriciu, sa-ti fie rusine!”. Îl urmează grupul de consilieri între care Cătălin Avramescu, purtând o pancartă cu inscripția „Jos canibalul Iliescu!”, Vladimir Lăzărescu, cu alta pe care e imprimat procentul cu care președintele va câștiga turul 2. Ceilalți consilieri scandează cu hotărâre: „Noi de-aicea nu plecam!Cotroceni, te iubim!"

Imediat după coloana prezidențială își fac apariția și parlamentarii, conduși de Roberta Anastase. Aceasta poartă și ea o pancartă cu inscripția „Unde e Geoană?Cumva la Moscova?”. Între cele două grupuri de deputați și senatori, se schimbă invective și pumni discreți. Boureanu îi șoptește printre dinți lui Dragnea: „Te-aștept la colț, după...”. Parlamentarii PDL, cu galeti in maini si îmbrăcați toți în portocaliu și cei de la PSD, cu roșu, se îmbrâncesc de zor. Liberalii, în galben, se refugiază prudenți printre cei în roșu.

Ultimii – cei de la UDMR – sunt singurii care respectă cadența. În coada coloanei, Hrebenciuc și Veresztoy sunt cufundați într-o discuție șoptită, întreruptă din când în când de răspunsuri la telefoanele mobile.

Coloana guvernamentală îi are în frunte pe cei trei premieri: în mijloc Boc, purtat pe o lectică ținută de la un capăt de Croitoru și la celălalt de Negoiță. Boc recită versuri din Blaga(Vasile). În spatele acestora, miniștrii demiși ai PDL: Pogea, cu un teanc de dosare sub braț, Berceanu – strigând către cineva din coloană: „Porcule!”. Elena Udrea, în costum național, dansând perinița și punându-l să îngenuncheze pe ministrul Pleașcă-Paleologu. Videanu, cu un metru în mână, măsurând din ochi bordurile uzate de pe Kisseleff. Sorina Plăcintă, în costum de gimnastă, făcând exerciții pe umerii lui Cătălin Predoiu.

Coloana partidelor este cea mai colorată și cea mai gălăgioasă. În mijlocul ei Vadim ține o cuvântare incendiară, iar Becali, înconjurat de body-guarzii săi, aruncă cu bancnote de un milion în spectatorii de pe margini... Ludovic Orban, cu un laptop în brațe, scrie de zor  la programul de guvernare, în timp ce Vanghelie urmărește cu coada ochiului textul. În coada coloanei, Ion Iliescu are grijă să nu rămână nimeni în urmă, vorbindu-le în același timp unor tineri despre globalizare și despre dezvoltarea sustenabilă.

În uralele anemice ale mulțimii de pe cele două trotuare,  manifestația pașnică a politicienilor ia sfârșit. De la Arcul de Triumf, Prigoană coordonează echipele de salubritate care strâng afișe electorale, pancarte, coji de semințe și documente secrete provenind de la DGIPI.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie