Un comunicat de presă din urmă cu câteva zile m-a lăsat perplex: Preafericitul Patriarh Teoctist și Papa Ioan Paul au convenit că „returul" întâlnirii de la București se va produce, cel mai probabil, în anul 2002. La prima vedere, nimic spectaculos. Înaltul Pontif are, de obicei, un program încărcat și, asemenea marilor actori, își poate programa spectacolele în funcție de locurile libere rămase în calendarul său. Or, acesta pare să fie full până în 2002. Adică peste trei ani.
Nu știu cum va fi receptat Prea- Fericitul acest răspuns. Cu siguranță că nu-1 va fi putut comenta în nici un fel, fără a declanșa sentimente necreștinești în tabăra oaspetelui său din această primăvară. Atunci a putut să-și impună punctul de vedere în legătură cu (in)oportunitatea unei vizite a papei într-o localitate din Ardeal, cu următorul argument: „Papa e om în vârstă, e bolnav, cum o să-1 cărăm până acolo?" (Citat din memoria unor martori ce doresc să-și păstreze anonimatul). Papa este într-adevăr, un om în vârstă și suferind. Ultimele sale apariții au făcut și mai evidentă diferența între tăria sa de caracter și slăbiciunea trupească inerentă vârstei. Faptul că, în ciudă acestor aparențe, Înaltul Pontif are planuri și programe suficient de încărcate până în 2002 spune multe despre convingerile referitoare la menirea sa pe pământ și la datoriile față de semenii care văd în el păstorul creștinătății universale.
N-am nici cea mai mică îndoială că Patriarhul Teoctist nu-și pune, - în ceea ce-1 privește- nici o problemă asupra datei viitoarei întâlniri la nivel înalt. Chiar dacă suveranul nostru spiritual este mai mare - n-am spus mai bătrân - cu doar vreo șase ani. Dumnezeu să-i țină în putere, spre binele turmelor, nu doar până în 2002!