Ministrul de Interne, Cristian David, a propus, la finele săptămânii trecute, președintelui Băsescu pensionarea generalului Abraham. Exact în ziua în care acesta împlinea vârsta legală de pensionare. A fost o surpriză neplăcută pentru general, care tocmai se pregătea să-și prelungească cu vreo câțiva ani mănoasa activitate în tranșeele „Antidrogului” – instituție finanțată generos de la Buget. De altfel, tocmai obținuse o sumă importantă prin care urma să se finanțeze câteva campanii menite să dea lovituri mortale traficului și consumului de droguri.
Funcționează, în societate – nu numai a noastră – un paradox: acela al funcției care, dacă nu crează organul, măcar îi justifică existența. Traficul și consumul de droguri constituie realități - dureroase – ale timpurilor pe care le trăim. Cifra de afaceri a traficului de narcotice este una uriașă care depășește practic orice estimări. Aceasta răspunde unei cereri de piață, care iarăși nu poate fi evaluată cu precizie. Cert este că există mecanisme de amploare care derulează producția și distribuirea drogului, cu atât mai perfecționate cu cât fondurile alocate și forțele antrenate în combaterea sa sunt mai mari. Se ajunge, practic, la un fel de cerc vicios în care lupta antidrog are nevoie de... drog pentru a-și justifica existența și resuesele alocate.
Nu facem excepție de la acest mecanism, deși la noi lucrurile sunt într-un stadiu incipient. Deschiderea granițelor și relaxarea legală au produs o veritabilă infuzie, țara noastră devenind rapid, dintr-o escală de pe circuitul traficului, o destinație finală. Nimeni nu știe care este amploarea fenomenului. Se poate bănui doar din numărul celor care, vin, benevol, să se trateze sau să-și procure mai ușor drogurile. Poliția cam bănuiește cine se ocupa cu traficul și din când în când mai pune mâna pe câte un transport neglijent organizat.
Pe lângă aceste circuite și-a făcut apariția un organism statal: Agenția Națională Antidrog. Aceasta își propune obiective importante, de la elaborarea unei strategii naționale până la gestionarea resurselor alocate în acest scop. În fruntea acestei instituții se afla, de ceva vreme, generalul Pavel Abraham. Domnia sa a venit din Poliție, unde a avut un traiect post-revoluționar impresionant. Fără mari abilități profesionale, s-a dovedit a fi dotat cu instinct politic, știind să cultive acele pârghii care l-ar putea ajuta în carieră. Pe vremea Convenției Democrate premierul Ciorbea l-a promovat până în funcția de șef al Poliției. Îmi amintesc că atunci am sesizat schimbarea bruscă produsă în comportamentul său: de la o atitudine umil-amabilă față de presă, a trecut la una arogant-amenințătoare, într-o întâlnire informală cu Clubul Presei permițându-și chiar să sugereze faptul că avea „dosarul” unor ziariști incomozi care puteau fi „abordați” din punct de vedere al sancțiunilor legale.
De la instalara asa în fruntea „Antidrogului”, Abraham a cultivat o politică festivistă și declarativă, fără nicio legătură cu rolul practic al instituție. Relevant este proiectul pe baza căruia ANA a primit de la guvern ultima finanțare și în care sunt incluse inițiative hilare, de genul: „50 de elevi vor fi convinși să nu se apuce de consum de droguri”, sau alți câțiva care urmau să fie aduși pe drumul cel bun, ocolind cârciumile. În afara călătoriilor pe la diferite manifestări internaționale, cu roluri la fel de formale, oficialii Agenției nu se pot lăuda cu vreun rezultat palpabil, lipsind cu intenție instrumentelede măsură. Așa încât trecerea întru odihnă a generalului Abraham nu constituie nici o pagubă pentru ARA. Poate doar o economie, din evitarea cumulului pensiei cu salariul.