Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 11:13
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 04 decembrie 2008 Nr: 2379

Ora Dreptei...

de Octavian Andronic

Oricât de relative ar fi la noi noțiunile fundamentale, este clar că, formal cel puțin, alegerile legislative au fost câștigate de reprezentanții dreptei.
O dreaptă provenită din stânga (cazul PD-ului) sau din reașezări doctrinare operate cu ochii spre marile familii europene.
La fel de clar este și că social-democrații au rămas singuri pe stânga eșichierului parlamentar, dacă socotim că pensiunile naționaliste ale PRM-ului înclinau balanța mai mult spre stânga.

De aceea aș pune mai mult preț pe declarația grăbită a dlui Boc, din seara alegerilor, când exit-poll-urile dădeau vestea stresantă a unui avans de vreo cinci procente al PSD-ului, care saluta victoria pe echipe a dreptei.
O echipă profund dezbinată de cei patru ani de guvernare, dar căreia obiectul guvernării îi poate conferi forța de a se readuna.

Cu toate consultările care au loc (dacă între timp nu s-au și finalizat), cred că următorul interval va aparține, clar, dreptei.

Începând cu șefia celor două Camere ale Parlamentului și continuând cu șefia Guvernului. Chiar dacă cea mai sigură formulă de guvernare ar fi o alianță PSD - PD-L, nu cred că vechile resentimente vor putea fi depășite, așa încât logica elementară arată că Alianța DA se va reface din propria cenușă, cu sau fără Tăriceanu.

Situația economică explozivă cere formarea neîntârziată a unui guvern care să aibă răgazul trasării principalelor linii de acțiune anti-criză până la debutul noului exercițiu fiscal.
Sunt aproape sigur că vom avea un nou guvern cu mult înainte de Crăciun, chiar dacă președintele Băsescu își dorea acest cadou la termen.

Măsura de prevedere luată de liberali, de a-i îmbarca alături de ei pe udemeriștii cu care, practic, au împărțit guvernarea din ultimii doi ani, asigură un coeficient de susținere parlamentară confortabil și este, practic, mișcarea ce aruncă PSD-ul într-un nou ciclu de Opoziție.

Opt ani departe de masa festinului este însă cam prea mult pentru înometații clenți ai social-democraților.

Oricât ar fi de comodă Opoziție, ea este păgubitoare  pentru cei din spatele politicienilor, care asigură „combustibilul” pentru funcționarea partidului.
Formarea unui guvern de dreapta poate însemna, totodată, amurgul „epocii Geoană”, căruia nu i se va putea ierta postul prelungit și în capul căruia se vor sparge toate oalele nemulțumirii.

Va cântări greu și purtarea sa nepotrivită din seara alegerilor, când s-a pripit să fluture steagul unei victorii inexistente.
Argumentul plusului de voturi este anulat de plusul de mandate ale democraților. Învingător este cel care ridică mai multe mâini...

De partea cealaltă, marea problemă va fi punerea de acord cu viziunea prezidențială asupra guvernării a viitoarei formule.
Mi se pare aproape logic ca un Tăriceanu, trecut precum cămila prin urechile acului în colegiul de la Ciofliceni, să nu mai aibă același aplomb în a reclama șefia viitorului Executiv.

Va trebui să-i lase pe alții, chiar dacă acum el își asumă scorul istoric al unui partid pe care erorile și abuzurile unei guvernări haotice l-au întărit.
Deși ceea ce cred că a dus plusul de procente față de ciclurile anterioare nu au fost performanțele guvernării, ci nevoia unei categorii sociale în curs de consolidare de a-și structura o reprezentare stabilă.

Care va fi, în continuare, raportul Putere-Opoziție?
Învățând ceva din lecțiile anterioare, coaliția de guvernare nu cred că va mai risca să repete greșelile majore făcute până acum, deși se pare că nimeni nu învață prea multe din erori.

Interesul guvernării va asigura o anumită coerență decizională, slăbind pozițiile unei Opoziții unipartinice, pentru că am o bănuială că reprezentanții conservatorilor nu vor adăsta prea multă vreme în băncile Stângii.

Ca formațiune de centru, PC-ul lui Voiculescu, aflat pentru atreia oară în Parlament, fără a se fi calificat niciodată pe cont propriu, va găsi argumente să migreze spre dreapta de care, oricum, se simte mai legat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie