Ziarul personal Octavian Andronic
19 Mar 2024 - 07:13
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 22 aprilie 2008 Nr: 2203

Opera nu moare!

de Octavian Andronic

Ciclic, avem de făcut față câte unei prevestiri catastrofice. Las la o parte pe cele legate de fenomenele naturale – El Nino, încălzirea globală, dispariția pădurilor.

Am să mă refer aici doar la cele culturale. Apariția televiziunii i-a condus pe mulți spre ideea că aceasta va ucide cinematograful. Cele două genuri conviețuiesc deja de cel puțin 6 - 7 decenii și nici unul nu dă semne că s-ar îndrepta spre colaps.

Internetul va nimci cartea! Deși lectura e în scădere drastică, continuă să apară noi titluri într-un ritm care nu prevestește o catastrofă iminentă a textului scris. Noi, românii - dar nu numai noi - avem o problemă specială: economia de piață asasinează cultura! Este strigătul de alarmă care iese din pieptul generațiilor a doua și a treia. Cele care s-au format, din punct de vedere cultural, în epoca comunistă. O epocă plină de contradicții, dar și cu câteva certitudini. Una dintre ele a fost cultura. Ca alternativă. Într-o societate care a sugrumat în fașă inițiativa privată, lăsând-o ca apanaj al statului, individul a avut opțiuni limitate de refugiu. Unul dintre acestea a fost sportul. Un altul a fost cultura. Dincolo de cenzura efectuată de responsabilii comuniști, au proliferat, totuși, genuri și modele valoroase. Unul dintre efectele benefice ale cenzurii a fost acela al unei selecții culturale mult mai riguroase. În 1989 România era una dintre țările cu cel mai ridicat grad de instrucție și cultură, și cu o omogenitate remarcabilă. Era rezultatul deceniilor în care ne-am bătut pe carte – în special după „dezghețul” din 1964, când am avut, în mod aproape incredibil, acces la cele mai înalte valori culturale. Ne-am bătut pe spectacol – celebrele timpuri ale „biletului în plus”, la film sau la teatru. După 1989, aceste refugii au dispărut. N-au mai fost necesare. Au fost concurate de opțiunile sporite. Și de ofensiva subculturii și a produselor sale.

Traversăm o criză  a culturii? După părerea mea, nu. E cert că fenomenul cultural s-a restrâns între niște limite mai apropiate de condiția sa naturală. N-au dispărut însă cititorii avizați și inteligenți și nici spectatorii cu simț estetic. Am avut o dovadă recent: Opera Națională – instituție căruia mulți s-au grăbit să-i cânte prohodul – a lansat o nouă premieră: baletul „Lacul lebedelor”. Aceasta este o „alfa și omega” a coregrafiei, o piatră de încercare pentru orice instituție care se respectă. Este ultimul lucru cu care cineva poate încerca să trișeze. Ori poți, ori nu. Tupeul nu este suficient. Și spectatorii – care au umplut la refuz sala Operei sâmbătă și duminică -  au putut să constate că demersul a fost cinstit: instituția are resursele și aplombul necesare pentru o astfel de provocare! Aplauzele îndelungate au răsplătit munca exemplară și talentul evident al unei echipe de profesioniști care se poate măsura cu superlativele genului.

Nu cred că avem motive să fim îngrijorați: nici cultura nu e pe ducă, nici Opera nu moare! Poate că au mai puțini „adepți”, dar cu siguranță mai fideli și mai competenți. Și cultura, și Opera, se reașează în alte tipare, proprii momentului pe care-l traversăm.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie