Ziarul personal Octavian Andronic
04 Oct 2023 - 05:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vor să mă aresteze pentru că am vândut niște vaci cu reumatism!

-- Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 14 iulie 2005 Nr: 1624

Omagiul constituțional adus Curții prezidențiale

de Octavian Andronic

Pur și simplu emoționant respectul - ca să nu spun evlavia - cu care președintele Băsescu a vorbit marți națiunii despre Constituție și despre procedurile ei. Am avut sentimentul desprinderii din ramă a portretului președintelui constituțional ideal și coborârea sa în mijlocul poporului care a a votat-o și care l-a votat. Nimic din nonșalanța și din jemanfișismul cu care ne obișnuise până acum președintele-jucător, cel hotărât să forțeze limitele regulamentului până acolo unde are nevoie să-și creeze cadrul favorabil uunei evoluții eficiente, prin care să-și transpună în fapte făgăduielile electorale.
După ce zile în șir a fost țintuită la stâlpul infamiei, scuipată și batjocorită pentru îndrăzneala de a frânge nobilele idealului ale Reformei pe care guvernul Tăriceanu le împachetase atât de elegant, cu fundă oranj, în coletul aruncat peste gardul său, Curtea Constituțională a apărut a fi repusă în toate drepturile sale la Cotroceni. Așezați în jițurile de protocol, ''dinozaurii iliescieni'' și ''soții criptocomuniști ai soțiilor din justiție'' au avut surpriza de a primi din partea președintelui asigurarea deplinei considerațiuni și hotărârea nestrămutată a acestuia de a le respecta deciziile - chiar dacă acestea, întâmplător sau nu, mai mutilează pe ici pe colo , prin părțile esențiale, delicata construcție a doamnei Macovei.
Ce să se fi întâmplat oare - se vor fi mirat magistrații care, mai degrabă se așteptau să fie încuiați într-unul dintre saloane și să li se dea foc precum se proceda în timpul regimului Țepeș. Aceleași lucruri se vor fi întrebat și ceilalți participanți la acțiunea de la Cotroceni, care se așteptau și ei la orice altceva decât la îndemnul de a respecta Constituția și, prin reflex, Curtea Constituțională.
După umila mea părere, cred că s-a întâmplat ceva de genul poveștii cu ucenicul vrăjitor. Știți dvs, acela care a scos dopurile la sticle și n-a mai reușit să stăpânească procesele chimice declanșate (parcă despre așa ceva era vorba). Ei bine, ucenicul Traian se joacă de vreo șase luni cu sticlele pe care scrie ''Demisia Guvernului'' și ''Alegeri Anticipate''. De șase luni amenință că va vedea lumea ce se întâmplă dacă el va purcede la scoaterea dopurilor. Iar când acest lucru s-a întâmplat (e greu de crezut varianta cu ''inițiativa'' tăriceană a demisiei, fără ''consultarea'' băsesciană) a constatat că se află la originea unui proces care riscă să scape de sub control. Că atacurile la adresa Curții Constituționale, atent orchestrate prin presa oranj și prin ''comentatorii cinstiți'' riscă să se întoarcă împotriva sa și a planurilor puse la punct, cel puțin prin faptul că acțiunile și deciziile acestea sunt - atâta timp cât sunt - suverane și inatacabile! Că - mai ales - o eventuală sesizare asupra neconstituționalității unor acțiuni ale președintelui ar putea declnașa fatalul proces de impeachement, ce s-ar putea solda cu scurtarea unui mandat abia prelungit. Și că situația actuală este atât de complicată, prin intervenția divinității și a oamenilor - încât alegerile anticipate riscă să devină un bumerang.
Cam asta cred că s-a întâmplat la Cotroceni marți, când, știe tot omul că sunt câteva ceasuri rele, dar și câteva bune. Probabil că unul dintre cele din urmă a fost prins de președintele tuturor românilor, dar mai ales al celor oranj în obraji.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie