Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 23:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 10 februarie 2010 Nr: 2973

Omagiu liber-schimbismului

de Octavian Andronic

Aproape că a trecut neobservată aniversarea a 20 de ani de la crearea celui mai original partid din România: Partidul Liber-Schimbist. Descins direct din filosofia lui Caragiale și din viziunea sa artistică asupra politicianismului, renăscut brutal după Revoluție, acest partid a fost o prezență greu de ignorat în cei vreo doi ani în care a funcționat, având reprezentanți aleși în Parlament și în consiliile locale. Nefiind nici pe departe luat ca o glumă de cele câteva zeci de mii de votanți, PLS-ul oferea o alternativă lucidă la exemplele demagogice și populiste la care se dedau de zor partidele apărute ca ciupercile după ploaie pe solul pârjolit o jumătate de secol de partidul unic.

Nu puține dintre principiile acestui partid ar putea fi privite cu maximă seriozitate și astăzi. Unul însă – cu rol de legatar, se dovedește mai actual ca oricând. Se preciza în statul partidului că rândurile sale vor fi deschise tuturor celor care-și pierd identitatea inițială, tranferându-se, cu arme și bagaje, dintr-un partid în altul. Automat, aceștia urmau să obțină calitatea de liber-schimbiști,  beneficiind de calitățile pe care le implică mesajul politic.

Iată, astăzi mai mult ca oricând, spiritul liber-schimbismului este prezent, și sub drapelul său evoluează un veritabil partid! Este vorba despre „independenții” dlui Oprea, care pot fi caracterizați oricum, numai independenți nu, atât timp cât fac din această calitate o monedă de schimb. Adică, părăsind partidele sub a căror „culoare” politică au avut acces și succes în Parlamentul României, constituie o falsă independență, care-și oferă serviciile celui care plusează și le oferă mai mult decât ceea ce primiseră acolo de unde au plecat.

Desigur, lista motivațiilor unui divorț politic poate fi foarte lungă, și împănată de elemente subiective și obiective. Între acestea, cel mai puternic argument ar fi „nepotrivirea de caracter” – atunci când idealurile care l-au călăuzit pe respectivul parlamentar, sunt trădate de cei aflați în fruntea partidului, care o apucă pe căi cu care acesta nu este de acord. Reacția cea mai justificată ar fi părăsirea – odată cu partidul – și a incintei parlamentare. Acest lucru nu se întâmplă însă niciodată, leafa de parlamentar și beneficiile ce decurg din această calitate fiind considerate mai prețioase decât idealurile. Dacă aruncăm o privire pe lista celor care formează efectivul partidului „Independent”, vom vedea că, cu câteva (puține) excepții, acesta e format ori din debutanți în arena parlamentară, ori din personaje anonime, care nu s-au remarcat niciodată prin nimic. Sunt personaje, care n-au găsit o altă cale de a ieși din anonimat decât prin gestul dezertării. O altă caracteristică a acestei categorii este aceea că, în exclusivitate, independenții provin din formațiunile aflate în opoziție. Nu există nici măcar un caz de parlamentar din PDL, de exemplu, care să fi fost nemulțumit de politica dlui Boc și să părăsească partidul, încolonându-se în detașamentul comandat de generalul Oprea. Ar fi fost și caraghios să se întâmple așa ceva.

Cazuri de trecere de la un partid la altul, prin etapa „independenței” au mai fost. Niciodată, însă, în proporția înregistrată acum și într-o formulă care, practic, parodiază ideea de partid. Iată de ce, pentru a intra în normalitate, le propun independenților să-și asume moștenirea liber-schimbistă. Să se defileze sub drapelul ei.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie