Printre multe alte crize, România traverseazã ºi o crizã a transporturilor aeriene. Otopeniul e depãºit de trafic, iar Bãneasa e sufocatã. Tot mai mulþi români care cãlãtoreau cu alte mijloace de transport au ales avionul pentru a ajunge acolo unde au nevoie. ÃŽi ajutã ºi „democratizarea” zborului care face ca astãzi un bilet de avion sã coste mai puþin decât unul de tren sau de autocar, cu economia de timp ºi de energie aferentã.
Criza se datoreazã ºi faptului cã experþii noºtri din domeniu n-au evaluat corect evoluþiile. Aeroporturile din þarã n-au fost pregãtite sã se dezvolte la nivelul cererilor. Nu s-au alocat fonduri nici pentru dezvoltarea lor, nici pentru construcþia altora noi. Nu mai departe de acum câþiva ani se considera cã aºa cum România n-are nevoie de autostrãzi (apud Bãsescu) n-are nevoie nici de aeroporturi.
Mi-amintesc chiar cã intenþia unui grup turcesc de a deschide o poartã aerianã la Braºov s-a lovit de opoziþia autoritãþilor locale care considerau proiectul lipsit de viitor. Numãrul de cãlãtori nu este calibrat la nivelul infrastructurii. Ceea ce se intenþioneazã acum va fi depãºit peste câþiva ani. Noul aeroport din sudul Capitalei este acoperit de ceaþa nehotãrârilor guvernamentale ºi dacã se va lua în curând o asemenea decizie, aceasta nu va putea prinde viaþã mai repede de 4 - 5 ani. Nici mãcar n-am fost capabili sã gândim o reconversie a echipamentelor ºi dotãrilor militare spre uzul civil. Aviaþia miliatrã româneascã ºi-a redus drastic echipamentele ºi efectivele, aºteptând ceva, nu se ºtie ce.
Concomitent ºi-a redus ºi contingentele de instruire. ÃŽn loc sã pregãteascã piloþi care dupã absolvire sã poatã trece în aviaþia civilã, armata a preferat sã închidã centrele de pregãtire ºi instruire. Asta în timp ce s-a calculat ca în urmãtorii 5 ani, Uniunea Europeanã va avea nevoie de 25000 de piloþi. ªi nu se ºtie de unde-i va lua. ÃŽn România, deja se aduc piloþi de prin alte þãri, când puteam foarte bine sã ne antrenãm aceste eºaloane prin forþe proprii. Scumpi la tãrâþe ºi ieftini la fãinã – asta a fost ºi tactica din ultimii ani a administraþiei aviaþiei civile. ÃŽn loc sã-ºi reducã cheltuielile de personal, supradimensionate, TAROM-ul a preferat sã renunþe la curse ºi la trasee pe care nu le va mai putea obþine. Aparatele Airbus lung curier au fost achiziþionate special pentru cursele trans – atlantice. S-a preferat sã fie puse la „conservat”, în aºteptarea unei decizii care sã le tranforme în aeronave prezidenþiale, cu care sã cãlãtoreascã Bãsescu în Georgia ºi Ucraina, în loc sã facã cursa spre Chicago, spre bucuria companiei Delta cãreia cursa de Bucureºti îi merge strunã. Motivul renunþãrii la cursele de peste ocean l-a constituit codtul ridicat al … echipelor de piloþi, care se ridica la sume uriaºe, din motive cât se poate de subiective ºi de interesate.
Aveam tradiþii fundamentale în materie de aviaþie. Avem însã ºi o tradiþie de incompetenþã, ineficienþã, dezinteres ºi lãcomie, care însoþesc – ºi determinã – toate crizele cãrora nu mai reuºim sã le facem faþã.