Ziarul personal Octavian Andronic
19 Apr 2024 - 09:23
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Asta nu mai este opereta politicii românești. Este tragedia politicii românești

-- Radu Câmpeanu despre intrarea în politică a lui Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 16 August 2011 Nr: 3341

O vizită mult prea întârziată

de Octavian Andronic

„Când China se va trezi, lumea se va cutremura” – spunea, cu două secole în urmă un faimos personaj istoric de pe meleaguri franțuzești. Chestia cu cutremurul s-a adeverit taman săptămâna trecută când la Beijing a poposit premierul român, într-una dintre rarele sale vizite oficiale externe. N-aș băga mâna în foc că există o relație funcțională între cele două evenimente, dar faptul e fapt. Poate că China s-a cutremurat doar la constatarea că. după mai bine de zece ani, românii s-au mai deșteptat din somnul rațiunii în care i-a cufundat competiția politică internă, în care subiectul „China” a fost evitat, de unii dintr-o jenă ce ținea de posibile afilieri ideologice, iar de alții din ignoranță de același tip.

Premierul român, Boc pe nume, a luat drumul Chinei cu un pachet masiv de propuneri cu care speră să atragă marele investitor care este statul chinez. Poate cel mai mare din câți sunt la ora asta. Și singurul cu rating de țară de 3A, valabil.  Numai că gestul său este tardiv. 
Am avut șansa de a mă afla în grupurile de ziariști care au participat la vizitele oficiale în China ale diferiților demnitari români. De fiecare dată chinezii își arătau disponibilitatea de a investi în România și veneau chiar ei cu propuneri concrete. Podul dintre Galați și Tulcea, de peste Dunăre, a fost ideea lor. La fel și centura Capitalei. La fel și câteva societăți mixte de telecomunicații. Delegațiile române se întreceau acasă cu propunerile și le aruncau prin sertare. O vreme motivul invocat a fost că Uniunea Europeană, în care ne pregăteam să intrăm, n-ar privi cu ochi buni o apropiere de China, în dauna intereselor occidentale. De fapt, toate proiectele au căzut la „examenul șpăgii”: s-a calculat ce-ar putea ieși pe lângă contracte, comisioane, și s-a constatat că nimic. Chinezii nu dădeau șpagă. Pentru că în spatele lor era statul, care-i împușca pe stadioane pe primitorii și dătătorii de sume necontabilizate. Și s-a mers înainte pe vechile rețete. În loc să se facă autostrăzi cu chinezii, care ofereau și finanțarea, s-au preferat companii americane sau locale cu care se putea trata onorabil.

China a manifestat, în ultimii 20 de ani, o neașteaptată și surprinzătoare înțelegere față de o Românie care tocmai dăduse de pământ cu „nobilele idealuri” pe care ea le mai prețuia. Chinezii au fost primii care ne-au oferit un ajutor nerambursabil (cică găsiseră o datorie mare veche, uitată) când ne era mai greu. Ne-au primit cu onoruri pe care de regulă le rezervau națiunilor importante. Au venit la noi și au suportat cu înțelegere afronturi protocolare pentru care alții ne-ar fi declarat război. Și au tot așteptat un semn de bun simț din partea noastră.
Cel de acum e posibil să fie tardiv. Pe tabla de șah a lumii, din punct de vedere politic, România nu mai înseamnă nimic. Economic – nici atât, în timp ce China devine stăpânul jocului. S-ar putea ca o nouă generație pragmatică de la Beijing să nu mai țină cont de nostalgiile liderilor care au învățat românește la București și se mai delectează citindu-l pe Eminescu sau cântând  romanțe și să spună: Basta! Cine sunt ăștia? Și ce naiba mai vor, acum, de la noi?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie