Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 22:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 03 decembrie 2008 Nr: 2378

O victorie fără câștigători

de Octavian Andronic

Ce a adus votul de duminică? În primul rând confuzie și dezorientare. Rămân memorabile secvențele din momentul anunțării rezultatelor exit-poll-ului, un fel de alba-neagra cu stânga-dreapta. Efuziune la social-democrați; așteptare încordată și încleștată la democrat-liberali; nedumerire și surpriză la liberali. Toți, însă, au izbucnit în urale, considerându-se câștigători. Geonă a făcut dovada lipsei de maturitate politică lansându-se într-un discurs triumfalist; Boc, fericit că a câștigat dreapta, dar nefericit că scorul nu îndreptățea speranțele; Tăriceanu, lăudându-și performanțele de care nu se face în niciun fel vinovat.

Sentimentul general al victoriei era însă justificat. Față de ce-i prevesteau sondajele din urmă cu doar câteva luni, PSD-ului nu-i prea venea să creadă că e chiar primul. Față de alte sondaje, PD-L-ul era fericit că n-a coborât mai jos, venind de la halucinantele procente de peste 40% cu care era creditat. Iar PNL-ul, în loc să iasă din scenă, după o guvernare de gașcă, se trezește cu o zestre consolidată la care nici măcar n-avea dreptul să viseze. N-am prea înțeles ce-au crezut UDMR-iștii, dar cu siguranță că s-au considerat și ei învingători, mai ales prin prisma sorții partidului-omolog. La PRM și PNG resemnarea e cuvântul de ordine. Știau că n-au altă șansă, dar asta nu i-a împiedicat să spere.

Singurul semn de realism în această beție generală a venit de la Ion Iliescu. Cel care și-a permis să le atragă atenția tuturor că este o voctorie fără câștigători. Că greul de-abia acum începe.Că variabilele guvernării sunt atât de complicate încât este posibil ca să nu li se dea de capăt.

Liberalii se leagănă în iluzia că sunt indispensabili în formarea viitorului guvern și, ca atare, își pot permite să ceară orice – inclusiv șefia Executivului. Mizează pe antagonismul istoric al celor două aripi desprinse din FSN-ul istoric. Dar, așa cum s-au despărțit, acestea se și pot reuni, dacă interesele o cer. Chiar dacă și Iliescu și Boc consideră că dintre toate relele cel mai profitabil ar fi o alianță cu liberalii. Ce este sigur la acest moment este doar faptul că viitoarea opoziție va fi formată dintr-un singur partid. Sigur mai este și faptul că UDMR-ul și-a pierdut atu-urile care făceau din el un partener obligatoriu pentru cine dorea puterea. În noul tablou tripolar, nu mai sunt indispensabili. Pot fi însă cooptați, dar cu pretenții minime. În niciun caz miniștri și vicepremieri, ca până acum. Poate doar vreo câțiva secretari de stat. Viitorul Executiv, oricare va fi el, va fi unul demaghiarizat.

Problema cea mai spinoasă rămâne aceea a persoanei care va fi desemnată să formeze noul guvern. Geoană speră, dar în van. Mai ales în situația în care victoria PSD-ului este una nesemnificativă ca scor, lui Băsescu îi va fi cu atât mai ușor să-l treacă cu vederea. Despre o desemnare a lui Tăriceanu cred că poate fi vorba cu atât mai puțin. N-aș mai merge nici pe mâna lui Stolojan, pentru că nu este deloc persoana potrivită să facă compromisurile necesare pentru formarea guvernului. Înclin să cred că cel care va primi, primul, această misiune, va fi Blaga. Îl califică pentru asta scorul personal din alegeri și buna relație personală cu mai toți adversarii politici. Nu este însă o garanție că va reuși. S-ar putea ca Băsescu să încerce și cu Videanu. Dar până atunci mai rămân de reglat câteva probleme. Între care modul în care se vor negocia președințiile celor două Camere, de exemplu.

Dacă vrem, totuși, să vorbim de un câștigător, atunci acesta ar putea fi considerat chiar Băsescu. Prin faptul că nu a reușit să compromită mai mult partidul pe care l-a susținut prin toate mijloacele de care dispune.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie