Ziarul personal Octavian Andronic
30 Sep 2023 - 16:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Ceaușescu nu a jignit niciodată un cetățean al României!

-- Cozmin Gușă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 14 ianuarie 2011 Nr: 3206

O rusine națională

de Octavian Andronic

Ceea ce se întâmplă cu pensia unora dintre români este o veritabilă rușine națională. O mostră de iresponsabilitate, chiar.

Pensia reprezintă poate cel mai important dintre drepturile omului care a muncit o viață întreagă. Dreptul de a spera că zilele pe care le mai are de trăit nu vor fi întunecate de spectrul umilinței și neputinței. A lua omului chiar și o parte din acest drept reprezintă un abuz incalificabil, pe care în nici un caz nu-l poate scuza nepriceperea statului de a-și gospodări resursele. Dacă s-a ajuns în situația de a nu mai fi bani pentru pensionari, nu este în nici un caz vina acestora. Vina revine exclusiv guvernanților, care s-au dovedit ori iresponsabili, ori proști admistratori. Iar faptul că încearcă acum să dreagă lucrurile pe spinarea celei mai încercate dintre categoriile sociale reprezintă un exemplu de cinism greu de egalat.

A turuit dl Boc până ne-a amețit despre „pensiile nesimțite” și despre contributivitate. Nici unul dintre subiecte nu a fost abordat în mod corect. Problema „pensiilor nesimțite” se putea rezolva punctual prin sancționarea în comun a celor care au plănuit și pus în practică acest mecanism ilicit. Iar despre contributivitate, același vorbăreț domn Boc a uitat să amintească un lucru esențial: că angajatorul, adică statul, este cel care-și asumase sarcina contributivității pentru acele categorii de angajați care-i puneau la dispoziție nu doar capacitatea lor de a munci, ci chiar viața. Pentru că asta e treaba cu militarii, indiferent din ce armă: când este cazul, ei își pun viața la bătaie și nu o pun între ore fixe, după program sau gradual. Or iată că acest guvern de tristă amintire își face un titlu de glorie din a sancționa o întreagă categorie de angajați, căreia i s-a promis, cu același impardonabil cinism, că nimeni nu se va atinge de pensiile rezonabile. Ba, chiar ministrul lor, a spus că-și va da demisia dacă se va întâmpla acest lucru. Or, se dovedește acum că totul a fost o perdea de fum, vrăjeală pentru fraierii care mai cred în cuvântul celor aflați la putere: ideea de bază a fost ca să se ciupească de la toată lumea câte ceva, sub pretextul lipsei unor documente justificative (documente care s-au aflat mereu în posesia statului!) și înlocuirea lor cu un criteriu convenabil pentru buget: salariul mediu pe economie.

Iar cea mai mare bătaie de joc la adresa pensionarilor militari o reprezintă faptul că același guvern a decis că doar militarii care au inițiat acțiunea în justiție vor beneficia de păstrarea vechii pensii – într-un context în care decizia instanței să aibă o valoare egală pentru toți cei aflați în acea situație. Cu alte cuvinte, se consfințește un soi de justiție parțială care dă șana guvernului să mai economisească niște bani, de tocat prin ministerele specializate in sifonarea fondurilor publice.

Un lider democrat recunoștea nu demult că atacul la pensii a fost cea mai mare greșeală făcută de guvernul Boc. Nu a fost și este doar mare: este impardonabilă. O veritabilă rușine națională.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie