Ziarul personal Octavian Andronic
07 Mai 2021 - 13:49
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 24 iunie 2008 Nr: 2243

O piesă cu distribuție anapoda

de Octavian Andronic

Întâmplarea a făcut ca la sfârșitul săptămânii trecute să mă aflu în asistența unui eveniment pe care presa nu l-a mediatizat cu fervoarea pe care o depune când e vorba despre o prezentare de modă sau despre o acțiune mondenă. Nici publicul prezent nu a fost pe măsura calității și prefer să înrezistrez jumătatea plină a unei săli care a compensat prin coeficientul de calitate.

Despre ce este vorba: Federațiile clubului UNESCO din România au hotărât să recompenseze moral, prin diplome de excelență, câteva dintre vârfurile medicinei românești. De ce acum când fac vâlvă cazurile de malpraxis sau de neglijență din spitale? Tocmai de aceea: pentru a reminti celor care doresc să afle, că ceea ce caracterizează medicina românească nu sunt aceste cazuri, mai izolate și mai puțin semnificative decât zgomotul făcut în jurul lor de mass media. A spus-o și Paula Iacob, organizatoarea manifestării și au spus-o chiar și invitații-și laureații manifestării, nume demne de tot respectul prin devotamentul față de profesie și performanțele manifestate în carieră.

Au luat loc pe scenă, așteptând să-și primească diplomele, și să zică, cu acest prilej, câteva cuvinte, academicieni și profesori de talia lui Constantin Popa, Ioan Lascăr, Eugen Ciofu, Dorin Sarafoleanu, E.Apetrei și Andrei Firică. Somități în domenii ca neurologie, cardiologie, ORL, ortopedie, chirurgie, aceștia și-au construit o carieră solidă prin muncă neîntreruptă, studiu continuu și devotament față de pacient. Fiecare dintre ei a simțit nevoia ca în cele câteva cuvinte pe care au fost invitați să le rostească, să menționeze locul disciplinei lor în ansamblul sistemului, rolul înaintașilor și al dascălilor pe care i-au avut și importanța relației medic-pacient. Pentru cei care au avut șansa să-i asculte a fost o mică sărbătoare de suflet și de intelect: idei profunde, exprimate într-um limbaj ales dar perfect inteligibil, o veritabilă demonstrație de valoare personală.

Urmărindu-i, mi-am imaginat, pentru o clipă, cum ar fi arătat o astfel de reuniune dacă în locul distinșilor profesori, scaunele de pe scenă ar fi fost ocupate, așa cum se întâmplă mai mereu, de o vreme încoace, de câteva dintre aceleași personaje care populează politica la vârf. Mi-am imaginat și discursurile sforăitoare pe care le-ar fi rostit, pline de platitudini și de minciuni, gesturile emfatice și demonstrația de veleitarism și de găunoșenie cu care ne intoxică contidian. Am văzut, cu ochii minții, și sala arhi plină de aplaudaci de profesie și de confrați dornici să alerge la gazetă și să facă cunoscute contemporaneității „perlele” și cugerările emise de aceștia.

Și am realizat, cu stupoare, că trăim în lumi paralele: una a lipsei de valoare și de performanțe, care conduce și direcționează lucrurile, și o alta a competenței și performanței, care se izolează de cealaltă, într-un efort de conservare. M-am întrebat, în același timp, ce trebuie să se întâmple, pentru ca rolurile să fie corect și potrivit disitribuite, pentru ca noi să putem înțelege și aplauda piesa ai cărei spectatori de fiecare zi suntem.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie